eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hármat kapott az Öreg Hölgy, mégis talpra állt - videóval

A magyar gyakorlatból kiindulva hajlamosak vagyunk lebecsülni az országos kupaküzdelmeket - de külföldön azért zöldebb a fű. Angliában óriási az FA-kupa presztízse, s bár például Olaszországban és Spanyolországban nem vetekedhet a bajnokság fontosságával, nem lazítanak a csapatok. Kedd este mindhárom országban játszottak egy-egy érdekes kupamérkőzést.

Angliában már eleve meglepetés volt, hogy a Liverpool újrázni kényszerült a harmadik vonalban is csak vergődő, a pénzügyi csőd szélére sodródott Luton Town ellen. A Vörösök az idegenbeli 1-1 ellenére is könnyű mérkőzésre számíthattak az elmúlt napokban kényszerűségből játékosokat eladó London környéki vetélytárs ellen.

Rafa Benítez csapata sorozatos döntetlenjei után azonban nem volt abban a helyzetben, hogy ismét szinte a "második sorát" szerepeltesse. Minden előzetes nyilatkozat ellenére pályára lépett a csapat két legértékesebb játékosa, Steven Gerrard és Fernando Torres is. Játszott az első számú védő, Jamie Carragher is, mégpedig ötszázadszor viselve tétmérkőzésen a Vörösök mezét.

"Carra" - aki, bár játszott Gerrard is, e találkozóra megkapta a kapitányi karszalagot - a 12. játékos, aki elérte a félezredik mérkőzését a klub színeiben. A következők állnak előtte: Ian Callaghan (857), Ray Clemence (665), Emlyn Hughes (665), Ian Rush (660), Phil Neal (650), Tommy Smith (638), Bruce Grobbelaar (628), Alan Hansen (620), Chris Lawler (549), Billy Liddell (534), Kenny Dalglish (515).

Ünnep volt a szurkolóknak


A mérkőzés is ünnepi volt a Vörösök 41 446 szurkolója (!) számára. (Egy hétköznapi kupameccsen többen voltak, mint a legtöbb magyar élvonalbeli gárda őszi hazai mérkőzésein - összesen.) A Liverpool 5-0-ra győzött, Steven Gerrard mesterhármasával, valamint Ryan Babel és Sami Hyypiä egy-egy góljával.

Gerrard liverpooli pályafutásának 414. mérkőzésén a második mesterhármasát érte el - az elsőt az FA-kupában, sőt, az elsőt angol csapat ellen. Korábban ugyanis csak a 2005. július 13-i BL-selejtezőben, a walesi TNS ellen talált háromszor a kapuba.


Nagy csatára kényszerült Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion is az ugyancsak második vonalbeli egyik élcsapat, a Charlton Athletic ellen. A találkozó döntetlenre végződött (2-2), akárcsak a két gárda első, londoni összecsapása. A West Brom végül büntetőrúgásokkal lépett tovább (4-3). Gera az első 73 percben játszott.Szenzációs mérkőzést hozott Olaszországban a Juventus és az Empoli mérkőzése. A Juve 1-2-ről indult, de úgy festett, hamar a maga javára fordítja a párharcot. Marco Marchionni és Pavel Nedved gólja révén már a 10. percben 2-0-ra vezetett. Az Empoli azonban még az első félidőben kiegyenlített!

A legjobb formában lévő két játékosa, Gianluigi Buffon és David Trezeguet nélkül felálló torinói gárda a második félidőben ismét erősített, s a világbajnok Vincenzo Iaquinta góljával megint előnyre tett szert. Az első félidőben is gólt szerző Nicola Pozzi kiegyenlített, majd Iaquinta 4-3-ra alakította az állást - de ezzel még az Empoli állt továbbjutásra.

Végül a 65. percben becserélt Alessandro Del Piero tizenegyes gólja döntötte el a mérkőzést: a 78. percben hidegvérrel értékesítette a Iaquinta által kiharcolt büntetőt. Érdekes, hogy az Empoli az utolsó 18 percben, tehát az utolsó gólnál is már, 10 emberrel játszott, miután a cserelehetőségek kihasználása után Francesco Pratali megsérült a fején.

Nehéz dió lesz az Inter


A Juve 6-5-ös összesítéssel lépett tovább a legjobb nyolc közé, ahol a lehető legnehezebb feladat jut neki: az Interrel játszik majd. (Ha a kék-feketék hazai pályán továbbjutnak a Reggina ellen, az első mérkőzést 4-1-re megnyerték.)



Spanyolországban a Barcelona és a Sevilla játszott egymással. A két csapat andalúziai találkozója 1-1-re végződött, így a gól nélküli állás a katalánoknak volt kedvező. Mindez meghatározta a találkozó képét: a vendégek veszélyesebben támadtak. Jellemzi a találkozót a barcelonai elnök, Joan Laporta értékelése: "A végén szerencsénk volt, a Sevilla nagyszerű csapat. Mindkét csapat gigászi erőfeszítéseket tett. Európa legjobbjai közé tartozik mind a kettő."

Hozzátartozik a teljes képhez: akadtak a katalánoknak is helyzetei (elsősorban Gudjohnsennek és Henrynek), de a Sevilla is közel járt néhány esetben a gólszerzéshez (Daniel Alves és Jesus Navas révén).

Gól azonban nem esett, így a Barcelona jutott tovább, s játszik majd az elődöntőbe jutásért a Recreativo Huelvával vagy a Villarreallal. Ez utóbbi párharcban az első mérkőzést 1-0-ra a Recre nyerte meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×