Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A technika révén előnyben lehet egy művégtaggal induló sportoló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy döntött, nem indulhat a pekingi olimpián a műlábakkal versenyző dél-afrikai futó, Oscar Pistorius. Az indoklás szerint ugyanis a karbonszálas művégtagok előnyt jelentenek a sportoló számára riválisaival szemben. Tihanyi József, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Biomechanika tanszékének vezetője, a tudományos akadémia doktora szerint a technika fejlődésének köszönhetően bizonyos helyzetekben ma már előnyben lehetnek a fogyatékkal élők az olimpikonokkal szemben.

A művégtagok elfáradás nélkül képesek hosszú távon is munkavégzésre, vagyis a futásnál a legtöbb munkát végző vádli- és a bokafeszítő izmok nem fáradnak el, így előnyben lehet egy művégtaggal induló sportoló - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Biomechanika tanszékének vezetője annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy határozott: nem indulhat a pekingi olimpián a műlábakkal versenyző dél-afrikai futó, Oscar Pistorius.

Tihanyi József hangsúlyozta: a technika fejlődésével olyan anyagokat készítenek, amely révén előnyben van a művégtaggal rendelkező sportoló a többiekkel szemben.

A tudományos akadémia doktora kiemelte: nem tud arról, hogy művégtaggal rendelkező sportoló indult volna korábban olimpián vagy világbajnokságon.

Mindenre kiterjedő vizsgálatok


Oscar Pistorius dél-afrikai futó, a parasportolók között 100 (10,91 mp), 200 (21,58) és 400 méteren (46,34) is világcsúcstartó, az épek között szeretett volna indulni Pekingben. Ehhez a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem járult hozzá, és a döntést a kölni sportegyetem biomechanikai és ortopédiai intézetében novemberben végzett, mindenre kiterjedő vizsgálatsorozat eredményeinek ismeretében hozta meg.

A Peter Brüggemann vezette kutatócsoport vizsgálódásai során többek között arra a megállapításra jutott, hogy a dél-afrikai atléta által használt protézisekkel egy adott sebesség 25 százalékkal kisebb erőkifejtéssel tartható fenn, mint az ép versenyzők esetében, azaz egy adott iram, annak elérése után, lényegesen könnyebben tartható a művégtagokkal.

A felmérések alapján a vizsgált, térd alatt rögzített műlábakkal a talajtól lényegesen nagyobb erőt kap vissza a futó, mint az egészséges lábú sportoló. Ez a visszanyert energia közel háromszor nagyobb, mint az épek esetében. E mellett a protézissel mindössze 9,3 százalék az átlagos energiaveszteség a futás során, míg az épeknél ez az arány 41,4 százalék, tehát a mechanikai előny több mint 30 százalék a művégtag esetében.

"Nagyon szomorúak vagyunk. Most egyeztetnünk kell az ügyvédekkel, illetve az IAAF-fel, hogy mit tehetünk, mi legyen a következő lépés" - nyilatkozta Peet van Zyl, Pistorius menedzsere.

Hanganyag: Sigmond Árpád