Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elmarad a Dakar-rali!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mauritániai bizonytalan helyzet miatt elmarad a 30. Dakar-rali - jelentették be a francia szervezők. A nyugat-afrikai ország kormányának biztosítékait a francia kabinet nem fogadta el, így a szervezők péntek reggelre válságértekezletet hívtak össze. Szalay Balázs nem sokkal fél egy után az InfoRádiónak megerősítette a nemzetközi hírügynökségek és lapok információját, amely szerint törölték az idei versenyt.

Rendkívüli gyűlést hívtak össze a Dakar-rali szervezői, ide minden versenyzőt elvárnak. Itt jelenthetik be hivatalosan, hogy mi lesz a versennyel - mondta korábban Szalay Balázs, aki már akkor érzékeltette, hogy elmaradhat a viadal.

A Szalay Dakar Team vezetője szerint a mezőny tagjai nem félnek attól, hogy Mauritániában kell versenyezniük.

A pilóta úgy véli: politikai ügy áll a háttérben, a francia és a mauritán kormány nem tudott megegyezésre jutni. Ezt mondják a szervezők is.

A lebonyolítás azután került veszélybe, hogy december 27-én terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet pedig súlyosan megsebesítettek.

Ezt követően Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója tárgyalt a mauritániai tisztviselőkkel és a francia nagykövetség illetékeseivel, majd közölték, hogy biztonságosak lesznek az érintett szakaszok.

Csütörtökön azonban a francia kormány azt javasolta a Dakar-rali részvevőinek és szervezőinek, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel kerüljék el Mauritániát.

Hanganyag: Farkas Dávid