eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Behúzott kézifékkel" is nyert a Real Madrid

A listavezetők közül csak a Bayern München nem nyert a négy nagy bajnokságban. Angliában az Arsenal és a Manchester is 1-0-ra nyert, a Liverpool, illetve a Chelsea ellen. Németországban a bajoroknak a berlini döntetlen az ősz bajnoki címet hozta. Olaszországban az Inter egyetlen európai játékossal a kezdő csapatában játszott és nyert. A spanyol bajnokság záró meccsén a Real Madrid közepes játékkal és két két holland góljával győzött az Osasuna ellen, s tartja négypontos előnyét a Barcelonával szemben.

Mindkét óriás győzelemmel készült a vasárnapi El Clásicóra. A Barcelona - Ronaldinhót végig, Decót az első 64 percben a cserék között hagyva - 3-0-ra megverte a Mestallában a mély válságban lévő Valenciát.

A Barca nyert és veszített is egyben a találkozón. A csapat idegenben mutatott játéka, a három pont megszerzése, Samuel Eto'o két gólja, s jó teljesítménye feltétlenül a pozitívumok közé tartozik, ám negatívumnak több, mint sok a Real Madrid elleni rangadó előtt Lionel Messi sérülése.

Az argentin csillag Marchenával ütközve dőlt ki a sorból, az orvosi jelentés szerint legalább egy hónapra, így biztosan nem lesz ott az El Clásicón. A két csapat legutóbbi bajnokiján Messi mesterhármast lőtt a Nou Campban a Real Madridnak.

A Madrid közel sem játszott csúcsformában a Bernabéu (korábbi nevén Chamartín) Stadion megnyitásának 60. évfordulóját is ünneplő mérkőzésen. Mégis - a találkozó egészét tekintve - simán nyert, az Osasuna gyenge támadójátékot nyújtott.

A Madrid első gólját Van Nistelrooy fejelte Wesley Sneijder beadásából, a másodikat, túl a második játékrész derekán, Sneijder lőtte, honfitársa legurítása után. Ezúttal nem akadt kiemelkedő teljesítmény a hazai pályán továbbra is száz százalékos madridi együttesben, korábbi formájához képest Pepe javult a legtöbbet.


16. forduló
Szombat
Espanyol-Levante 1-0
Valencia-Barcelona 0-3
Vasárnap
Getafe-Villarreal 1-3
Murcia-Racing 2-1
Mallorca-Athletic Bilbao 0-0
Valladolid-Sevilla 0-0
Deportivo-Zaragoza 1-1
Betis-Almería 3-1
Recreativo-Atlético Madrid 0-0
Real Madrid-Osasuna 2-0
Az élcsoport állása: 1. R. Madrid 38 pont, 2 Barcelona 34, 3 Atlético 31, 4 Villarreal 31, 5 Espanyol 30
Ha nehezen is, de nyert a Juventus a Lazio otthonában, s így ragad az élbolyhoz. A Juve az elmúlt hetekben nem tudta megnyerni idegenbeli mérkőzéseit - ebből a szempontból meglepetés a torinói klub győzelme.

A Juve legjobbjai ezen a mérkőzésen Gianluigi Buffon és Alessandro Del Piero voltak. A találkozó után Claudio Ranieri, a csapat edzője is e két játékos teljesítményét emelte ki. Az értékelések szerint Buffon pályafutása legnagyobb védései közé sorolhatja néhány szombati bravúrját - pedig hát eddig is belekapaszkodott már néhány nehéz labdába...

Az öt gólt hozó mérkőzésen a kétgólos Del Piero mellett duplázott a laziós Goran Pandev is. A meccs első gólját a góllövőlistát vezető David Trezeguet lőtte.

Vasárnapra is maradt Róma-Torino városi találkozó. AS Roma a toriinói Olimpiai Stadionban a Toro ellen játszott. Francesco Totti újabb sérülése miatt megint nem tudott játszani, de talán túlzás lenne csak erre a tényre fogni, hogy a fővárosi gárda nem tudott nyerni. A Bikák közelebb álltak a győzelemhez!

A Palermo 3-1-re nyert Bergamóban, meglehetősen ritka győzelmet aratva. A szicíliai együttes ezt megelőzően legutóbb 1953-ban nyert az Atalanta pályáján!

A Sampdoria és a Fiorentina látványos mérkőzések játszott döntetlent egymással. A hazaiak góljait Gastaldello és Cassano, a vendégekét Mutu és Donadel szerezte. Cassano óriási formában játszott, éppen olyan jól, mint "római kori" fénykorában.

A találkozó során sárga lapot kapott, ezért valószínűleg ki kell majd hagynia az AS Roma, tehát egykori klubja elleni mérkőzést. Különös jelenet volt: a csatár elsírta magát, saját játékostársai és ellenfelei is vigasztalták. Nem nagy sikerrel. (Cassano 2004-ben is emlékezetes okból sírt: akkor gólja ellenére csapata nem jutott be a legjobb nyolc közé a portugáliai Európa-bajnokságon.)

Az eltiltott Ibrahimovic nélkül játszó "amerikai Inter" munkás győzelmet aratott Szardínia szigetén. A második félidő közepéig minden helyzet kimaradt, ám akkor Julio Cruz bevette a Cagliari kapuját, majd Suazo is a kapuba talált.

A hondurasi egykori csapata hálóját vette be. Az Inter kezdőcsapatában szerepeltek közül csak a román Chivu nem származik az amerikai kontinensről, a hondurasi Suazo és a kolumbiai Cordoba mellett három brazil és öt argentin játszott. Később beállt még egy brazil, César is.

16. forduló
Szombat
Catania-Udinese 2-0
Lazio-Juventus 2-3
Vasárnap
Torino-AS Roma 0-0
Sampdoria-Fiorentina 2-2
Atalanta-Palermo 1-3
Siena-Napoli 1-1
Parma-Reggina 3-0
Empoli-Genoa 1-1
Cagliari-Inter 0-2
Február 13.
AC Milan-Livorno
Az élcsoport állása: 1. Inter 40 pont, 2. AS Roma 33, 3. Juventus 32, 4. Udinese 28, 5. Palermo 25
A Manchester United és az Arsenal ellépett két legnagyobb riválisától, miután egyaránt 1-0-s győzelmet aratott a Premier League vasárnapi programjában. Mindkét gárda az első félidő hajrájában szerezte meg a gólját: Sir Alex Ferguson együttese Carlos Tévez, míg Arsene Wengeré a csapatkapitány, az egykori Chelsea-játékos (!) William Gallas góljával győzött.

A Liverpool immár hat esztendeje nem tud nyerni az Anfield Roadon az angol élvonal "örökrangadóján" - sőt, amióta Rafa Benítez irányítja a csapatot, egyáltalán nem tud bajnokit nyerni a Man United ellen.

Rafa minden vágya volt, hogy megtörjön a rossz sorozat: dupla diadal lett volna ez a számára. A három bajnoki pont mellett fontos siker lett volna ez a számára az Amerikából e mérkőzésre érkezett tulajdonosok, Tom Hicks és George Gillett szeme előtt. A menedzsernek az ősszel támadtak vitái a pénzemberekkel, mint utóbb bevallotta, ezek miatt a lemondását is fontolgatta.

A Liverpool változatlan összeállításban kezdett az előző mérkőzéséhez képest - erre mindössze harmadszor volt példa Benítez érájában. Nem hozott szerencsét a döntés: a Man United fontos és sokat érő győzelmet aratott.

A mérkőzés egyetlen gólját Carlos Tevez szerezte - az argentin csatár kitűnően beilleszkedett Sir Alex csapatába. A korábban háromszor is Dél-Amerika legjobbjának választott csatár az utóbbi négy mérkőzésén négy gólt szerzett.

Még ennél is fontosabb, hogy ő rangadók kulcsembere: a Chelsea elleni és a mostani mérkőzést is ő döntötte el. (A Chelsea ellen 2-0-ra nyert a Man United, Saha a 91. percben állította be a végeredmény, Tévezé volt a döntő találat.)

Érdemei azért is nagyok a vasárnap délutáni találkozón, mert a Liverpool egyáltalán nem játszott rosszul a mezőnyben, sőt... Legalább annyi helyzete volt, mint a Unitednek, más kérdés, hogy Torres, Kuyt és a csereként beállt Crouch ezúttal nem tudott gólt szerezni.

A vereséggel a Manchester United kilencpontos előnybe került a Liverpoollal szemben. A Vörösök viszont - igaz egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak vetélytársaiknál - egyelőre kiestek a legjobb négy közül.

Az Arsenal 2004 februárja óta először verte meg a Chelsea-t, s ezzel visszavette a mindössze néhány órán át vezető Man Unitedtől az első helyet a Premier League-ben. Az Ágyúsok sikerében fontos szerepet játszott, hogy Fabregas, Flamini és Hleb vállalhatta a játékot.

A fentiek egyben természetesen azt is jelentik, hogy ameddig José Mourinhóval veretlen maradt a Chelsea az Arsenal ellen, a portugál távozása után az első alkalommal azonnal kikapott.

Az első (szomorú) kulcspillanat a 38. percben John Terry lábsérülése volt. A Kékek és az angol válogatott csapatkapitánya valószínűleg lábtörést szenvedett. Ben Haim állt a helyére. A kiegyenlített első félidőt Petr Cech nagyon ritka hibáinak egyike zárta le: a cseh kapus elvétette a beadást, így egykori klubtársa, William Gallas az üres kapuba fejelhette a labdát.

A második játékrészben a Chelsea sokat tett az egyenlítésért, de nem volt elég hatékony a támadójátéka. Andrij Sevcsenko sem akcióból, hanem szabadrúgásból került jó helyzetbe, lövését azonban a 91. percben, Almunia fölé ütötte. Az Arsenal sem tudott már több gólt szerezni, noha a csereként beálló Robin van Persie kétszer is közel járt a gólhoz.

A Chelsea, minden sorozatot beleszámítva, 16 tétmérkőzés után szenvedett ismét vereséget. A Kékek második rangadójukat veszítették el, jelentős hátrányba kerültek az Arsenallal és a Manchester Uniteddel szemben. Igaz, mindkét csapattal a Stamford Bridge-en találkoznak majd tavasszal.

17. forduló
Szombat
Portsmouth-Tottenham 0-1
Manchester City-Bolton 4-2
West Ham United-Everton 0-2
Sunderland-Aston Villa 1-1
Wigan-Blackburn 5-3
Birmingham-Reading 1-1
Derby-Middlesbrough 0-1
Fulham-Newcastle 0-1
Vasárnap
Liverpool-Manchester United 0-1
Arsenal-Chelsea 1-0
Az élcsoport: 1. Arsenal 40 pont, 2. Manchester United 39, 3. Chelsea 34, 4. Manchester City 33, 5. Liverpool 30 (16)

4

A Bayern München hívei legfeljebb annak örülhettek a Hertha BSC elleni mérkőzés után, hogy a döntetlennel kiharcolta a csapat az őszi elsőséget. Igaz, a legnagyobb rivális, az e fordulót megelőzően sorozatban öt bajnoki győzelmet aratott Bayer Leverkusent kiütő Werder Bremen azonos pontszámmal zárta a bajnokság első felét (36-36).
A Bayern a mérkőzés nagy részében fölényben játszott a Hertha ellen, de nem tudta bevenni Drobny kapuját. A másik oldalon Dárdai Pál is közel járt a gólszerzéshez, de veszélyes lövését az eltiltott Oliver Kahnt helyettesítő Michael Rensing kapus látványos vetődéssel hárította.
A Bayer Leverkusen jól kezdett a brémai Weserstadionban, sőt Barnetta révén vezetést is szerzett. Az első félóra leteltével a Werder lábra kapott, s szűk negyven perc alatt öt gólt szerzett. Különösen a brazil Diego, s a két gólt is szerző - veseátültetése után a pályára visszatért - Ivan Klasnic volt elemében, utóbbi két gólt is elért.
Hajnal Tamás együttese, a Karlsruhe nagyon közel állt az újabb bravúrhoz. A 3. helyen álló Hamburger SV ellen Timm révén a KSC a 46. percben vezetést szerzett, a vendégek csak a 91. percben egyenlítettek, a horvát Ivica Olic révén.A vendégek rászolgáltak az egy pontra, ám, ha a 67. percben Hajnal Tamás lövése után Boateng nem tisztáz a gólvonalon, alighanem üres kézzel mehet haza Huub Stevens csapata.

17. forduló
Péntek
Cottbus-Hannover 5-1
Szombat
Hertha BSC-Bayern München 0-0
Werder Bremen-Leverkusen 5-2
Karlsruhe-Hamburg 1-1
Schalke-Nürnberg 2-1
Bielefeld-Stuttgart 2-0
Wolfsburg-Dortmund 4-0
Vasárnap
Duisburg-Frankfurt 0-1
Rostock-Bochum 2-0
Az állás az őszi idény után: 1. Bayern München 36 pont, 2. Werder 26, 3. Hamburg 32, 4. Leverkusen 30, 5. Schalke 29, 6. Karlsruhe 28, 7. Hannover 27.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×