eur:
394.4
usd:
371.63
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Óriási blamázs: nem lesz ott az Eb-n az angol válogatott!

Portugália, Törökország, Svédország és Oroszország is biztosította helyét a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon. Anglia hazai pályán kikapott a horvátoktól, míg Oroszország nyert Andorra ellen, így a Háromoroszlánosok nélkül rendezik a 2008-as kontinensviadalt.

Portugália a gól nélküli hazai döntetlennel is célba ért. A szerbeknek ugyan még egy mérkőzésük hátravan Kazahsztán ellen, de már nem érhetik utol Felipe Scolari csapatát, mivel "csak" döntetlent játszottak a csoportgyőztes lengyelekkel. Az sem ment könnyen, a lengyelek Murawski és Matusiak góljával már 2-0-ra vezettek, a szerbek, Zsigics és Lazovics révén csak kiegyenlíteni tudtak. Fura módon a csoport legnagyobb meglepetése a kazahok jó szereplése.

A csoport: Örményország-Kazahsztán 0-1, Azerbajdzsán-Belgium 0-1, Szerbia-Lengyelország 2-2, Portugália-Finnország 0-0
Az állás: 1. Lengyelország 28, 2. Portugália 27, 3. Finnország 24, 4. Szerbia 21, 5. Belgium 18, 6. Kazahsztán 10, 7. Örményország 9, 8. Azerbajdzsán 5


Az olaszok minden különösebb gond nélkül megverték a feröerieket - a rengeteget kritizált Roberto Donadoni végül csoportgyőzelemre vezette a világbajnokokra épített Squadra Azzurrát.

Az olaszoknál mindössze hárman maradtak a kezdőcsapatban a skótokat verő alaptizenegyből - de így is simán nyert a világbajnok. Az első olasz találat öngólból született, a következő kettőt Toni és Chiellini szerezte. Jacobsen a 82. percben szépített.

A franciák döntetlennel zártak: a két leghíresebb ukrán, Voronin és Sevcsenko egy-egy találata között Henry és Govou talált a hálóba.

B csoport: Olaszország-Feröer-szigetek 3-1, Ukrajna-Franciaország 2-2, Grúzia-Litvánia 0-2
A csoport végeredménye: 1. Olaszország 29, 2. Franciaország 26, 3. Skócia 24, 4. Ukrajna 17, 5. Litvánia 16, 6. Grúzia 10, 7. Feröer-szigetek 0


A törökök nehezen nyertek Isztambulban, egyetlen góljukat az utóbbi hetekben nagy formában futballozó Nihat Kahveci, a Villarreal csatára érte el. Fatih Terim válogatottja így bejutott a tizenhatos döntőben: az elmúlt négy sorozatot tekintve harmadszor.

A norvégok mindent megtettek, amit csak lehetett, megverték a máltaiakat, de ez csak akkor ért volna valamit, ha a bosnyákok pontokat vesznek el a törököktől. Steffen Iversen, a Rosenborg csatára, aki nemrégiben a BL-ben a Valencia ellen két gólt szerzett, most háromig jutott.

A magyar csapat balszerencsés vereséget szenvedett a görögöktől - ezzel együtt tény, bizonyos szempont mélypont a mostani szereplés, a magyar válogatott hatodikként még soha, egyetlen selejtező-sorozatot sem zárt.

C csoport: Törökország-Bosznia-Hercegovina 1-0, Málta-Norvégia 1-4, Magyarország-Görögország 1-2
A csoport végeredménye: 1. Görögország 31, 2. Törökország 24, 3. Norvégia 23, 4. Bosznia-Hercegovina 13, 5. Moldova 12, 6. Magyarország 12, 7. Málta 5A D csoportban egyetlen otthon játszó sem tudott nyerni, s ez nagy meglepetés, tekintve, hogy a németek is hazai pályán szerepeltek. Joachim Löw gárdája az összes, a selejtezőben résztvevő csapat közül elsőként jutott tovább, de az őszi hazai szerepléseire, a csehek elleni 0-3-ra, s erre a 0-0-ra aligha lehet büszke.
A csehek Pudil és Koller góljával nyertek Cipruson, s egyébként a németek eredményétől függetlenül megnyerték a csoportot. A szlovákok simán nyerte San Marino ellen, a 42. és az 57. perc között négy gólt is szerezve.

D csoport: Németország-Wales 0-0, San Marino-Szlovákia 0-5, Ciprus-Csehország 0-2
A csoport végeredménye: 1. Csehország 29, 2. Németország 27, 3. Írország 17, 4. Szlovákia 16, 5. Wales 15, 6. Ciprus 14, 7. San Marino 0

Az angolok közel 90 ezer néző előtt kínos vereséget szenvedtek a horvátoktól, s kiestek. Steve McClarennek nyilvánvalóan az állásába kerül a fiaskó. Az angol szövetség már csütörtökön (!) tárgyal a jövőjéről. A Sun szerint Martin O'Neill a legesélyesebb jelölt utódjául, de José Mourinho sem esélytelen.

A már korábban is sokat bírált kapitány két katasztrofálisan sikerült húzással akarta beírni magát az angol futballtörténelembe: Robinson helyett Carson védett, Beckham helyén pedig Wright-Phillips kezdett.

Carson pocsékul védett, az első és a harmadik gól is az ő hibája. A mellőzött Beckham a becserélése után, miként pénteken, az osztrákok elleni barátságos mérkőzésen ismét gólpasszt adott. A horvátok a 14. percben már 2-0-ra vezettek Kranjcar és Olic góljával, ezt az angolok, Lampard tizenegyeséből, illetve Crouch találatával még kiegyenlítették.

A 77. percben még továbbjutásra álltak, ám akkor a csereként beállt Mladen Petric 25 méterről óriási gólt lőtt. Anglia, 1994 óta először, nem jutott túl egy nagy torna selejtezőjén.

Oroszország csak a kínok kínjával győzte le az andorraiakat, igaz, a meccs egyetlen gólját Szicsov már a 39. percben belőtte. Izrael szépen zárta a sorozatot, Barda góljával az orosz válogatott után a macedónokat is megverte, s így annyi pontot gyűjtött, mint az angol válogatott.

E csoport: Anglia-Horvátország 2-3, Andorra-Oroszország 0-1, Izrael-Macedónia 1-0
A csoport végeredménye: 1. Horvátország 29, 2. Oroszország 24, 3. Anglia 23, 4. Izrael 23, 5. Macedónia 14, 6. Észtország 7, 7. Andorra 0

Luis Aragones csapata győzelemmel zárta a selejtezőket, Xavi, a Barcelona középpályása szerezte az északírek elleni mérkőzés egyetlen gólját. A spanyol siker miatt a svédeknek nem is kellet feltétlenül pontot szerezni, de azért a sárga-kékek megverték a letteket. Stockholmban Allbäck, Laizans és Källström voltak sorrendben a gólszerzők. A dánok Bendtner, Tomasson és Kahlenberg góljával győzték le rettenetes sorozatot záró izlandiakat.

F csoport: Spanyolország-Észak-Írország 1-0, Dánia-Izland 3-0, Svédország-Lettország 2-1
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 28, 2. Svédország 26, 3. Észak-Írország 20, 4. Dánia 20, 5. Lettország 12, 6. Izland 8, 7. Liechtenstein 7

A románok stílusosan, kiütéses győzelemmel fejezték be a sorozatot a mérkőzésüket 9 emberrel záró albánok ellen. A góljaikat Dica, Niculae (2-2), Tamas és Marica (1-1) szerezte. A hollandok meglepetésre kikaptak Minszkben, igaz, ennek már nem volt igazi jelentősége.

Legfeljebb a fehéroroszok számára, akik így nem a hatodik, hanem a negyedik helyen zárták a csoportot. A bolgárok, Georgiev és Berbatov az utolsó tíz percben elért 1-1 góljával nyertek Szlovéniában, s egy pontnyira megközelítették a hollandokat. Huszonöt ponttal egyetlen más csapat sem esett ki, 25 ponttal néhány csoportból tovább lehetett volna jutni.

G csoport: Románia-Albánia 6-1, Szlovénia-Bulgária 0-2, Fehéroroszország-Hollandia 2-1
A csoport végeredménye: 1. Románia 29, 2. Hollandia 26, 3. Bulgária 25, 4. Fehéroroszország 13, 4. Albánia 11, 5. Szlovénia 11, 7. Luxemburg 3

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×