eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A skótok duplán szomorúak: ők kiestek, az angolok esélyt kaptak

A lengyel, az olasz, a francia, a horvát, a spanyol és a holland csapat csatlakozott a cseh, a német, a görög és a román válogatotthoz a 2008-as labdarúgó Eb-selejtezőiben. Így miután a két rendező, Ausztria és Svájc automatikusan tagja a tizenhatos döntő mezőnyének, mindössze négy hely maradt kiadó. A továbblépőkön kívül a szombat nagy győztese az angol válogatott, amelynek óriási szívességet tett az izraeli csapat az oroszok legyőzésével.

A csoport: a lengyelek továbbjutottak

A finn válogatott meglepően megszenvedett az azeriek ellen Helsinkiben. Gurbanov révén a vendégek még a vezetést is megszerezték, ám a még a továbbjutásban reménykedő északi legénység a végén megfordította az állást. Mikael Forssell gólja hozta meg a kiegyenlítést, majd a 85. percben az albán származású Shefki Kuqi megszerezte a győztes találatot.

Chorzówban a lengyelek a második félidő elején nyerték meg a mérkőzést a hajdanán szebb napokat is megélt belga válogatott ellen. A találkozó - s alighanem az így biztossá tett továbbjutás - első számú hőse a kazahok elleni mesterhármasa után most két gólt szerző Euzebiusz Smolarek volt.

A portugálok Hugo Almeida góljával, ha nem is könnyen, de megnyerték meccsüket, s egyetlen pontnyira vannak a továbbjutástól.

Belgrádban a játékvezető a játékra alkalmatlannak minősítette a hóval borított pályát. A szerb és a kazah válogatott vasárnap megkísérli lejátszani a találkozót. A meccset november 24-ig mindenképpen le kell játszani.

A csoport: Portugália-Örményország, 1-0 Finnország-Azerbajdzsán 2-1, Lengyelország-Belgium 2-0, Szerbia-Kazahsztán elhalasztva
Az állás: 1. Lengyelország 27 (13 mérkőzés), 2. Portugália 26 (13), 3. Finnország 23 (13), 4. Szerbia 20(12), 5. Belgium 15 (13), 6. Örményország 9 (11), 7. Kazahsztán 7 (12), 8. Azerbajdzsán 5 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Örményország-Kazahsztán, Azerbajdzsán-Belgium, Szerbia-Lengyelország, Portugália-Finnország

B csoport: Minden eldőlt


Az olasz válogatott ismét megmutatta, hogy játékosai a döntő pillanatokban hihetetlen módon tudnak koncentrálni. Glasgowban elszállhatott volna a Squadra Azurra, de a volna örökre benne marad a mondatban.

Luca Toni szinte az első akcióból gólt szerzett, majd, bár Ferguson révén a skótok a második félidőben ki tudtak egyenlíteni, a Squadra Azzurrának akadt még egy ütőkártyája. Andrea Pirlo a 90. percben Cristian Panucci fejére varázsolta a labdát, s a veterán védő (egyike a kezdő csapat három nem világbajnokának) a hálóba fejelte a labdát, megmentve egykori milanos klubtársa, Roberto Donadoni szövetségi kapitány állását.

Alex McLeish, a skótok szövetségi kapitánya a spanyol bírót, Mejuto Gonzálezt szidta, szerinte ugyanis nem előzte meg szabálytalanság az olaszok második gólja előtti szabadrúgást.

A skótok mindent elveszítettek: a sorozatban elbukták 100 százalékos hazai mérlegüket, először kaptak ki Glasgow-ban az olaszoktól, s kiestek - pedig azt remélték, tíz év után ismét kijutnak egy nagy tornára. Ám az utolsó két meccsüket elbukták, s ezért már semmit sem ér a franciák kétszeri legyőzése. Az olaszok 2-1-es győzelmével egyébként a most pályára sem lépett franciák is továbbjutottak, függetlenül az utolsó játéknap eredményeitől.

B csoport: Skócia-Olaszország 1-2, Litvánia-Ukrajna 2-0

Az állás: 1. Olaszország 26 (11 mérkőzés), 2. Franciaország 25 (11), 3. Skócia 24 (12), 4. Ukrajna 16 (11), 5. Litvánia 13 (11), 6. Grúzia 10 (11), 7. Feröer-szigetek 0 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Olaszország-Feröer-szigetek, Ukrajna-Franciaország, Grúzia-LitvániaC csoport: Oszlóban a norvég remények

A norvég válogatott óriási esélyt szalasztott el: nagyon úgy fest, hogy még esztendőkön át a 2000-es Eb-szereplés marad az utolsó, nagy tornán való részvétele. A törökök elleni hazai siker pedig, függetlenül az utolsó forduló eredményeitől, továbbjutást ért volna.

Jól kezdődött a mérkőzés, a norvég válogatott a 12. percben már vezetett, Hagen ollózott góljával. Ám a törökök - hiába gondolta bárki, hogy a ködös hideg idő, a rossz időjárási körülmények a hazaiakat segítik - legjobb 2007 őszi teljesítményével rukkolt ki.

Emre Belözoglu a 31. percben kiegyenlített, majd a Villarreal csatára, az utóbbi hetekben szenzációs formában játszó, sorsdöntő gólokat szerző Nihat Kahveci az 59. percben megszerezte a győztes gólt.

A már biztosan Eb-résztvevő görögök újabb győzelme véglegesség tette Otto Rehhagel legénységen csoportelsőségét. A jövő szerdán Budapesten játszó együttes a félidőben még csak 1-0-ra vezetett a máltaiak ellen, aztán kiütéssel nyert. Theofanisz Gekasz, aki korábban volt már a Bundesliga gólkirálya is, mesterhármasig jutott.

C csoport: Moldova-Magyarország 3-0, Norvégia-Törökország 1-2, Görögország-Málta 5-0

Az állás: 1. Görögország 28 (11 mérkőzés), 2. Törökország 21 (11), 3. Norvégia 20 (11), 4. Bosznia-Hercegovina 13 (11), 5. Moldova 12 (12), 6. Magyarország 12 (11), 7. Málta 5 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Törökország-Bosznia-Hercegovina, Málta-Norvégia, Magyarország-Görögország

D csoport: Még jobban elhúztak a németek és a csehek

Ebben a csoportban már a játéknap előtt eldőlt a németek és a csehek továbbjutása. Mindkét gárda újabb győzelmet aratott. A Nationalelf Fritz, Klose, Podolski és Hitzlsperger góljával nyert a gyenge ciprusiak ellen, a csehek könnyedén legyőzték a keleti szomszédot, a szlovákokat. A csehek három gólját egyébként Grygera, Kulic és Rosicky szerezte.
D csoport: Németország-Ciprus 4-0, Csehország-Szlovákia 3-1, Wales-Írország 2-2
Az állás: 1. Csehország 26 (11), 2. Németország 26 (11 mérkőzés), 3. Írország 16 (12), 4. Szlovákia 13 (11), 5. Wales 11 (10), 6. Ciprus 13 (11), 7. San Marino 0 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Németország-Wales, San Marino-Szlovákia, Ciprus-CsehországE csoport: Az angolok nyertek Izraelben

Az angol válogatott a játéknap abszolút győztese, noha Steve McClaren csapata pénteken játszott, akkor is csak barátságos meccset Ausztriában (s nyert 1-0-ra Peter Crouch góljával). Megtörtént, amire nagyon kevesen számítottak, s amiben leginkább az az ezer angol szurkoló reménykedett, akik elutaztak Tel-Avivba, hogy kiszurkolják a háromoroszlánosoknak kedvező eredményt.

Az izraeli válogatott Badar révén megszerezte a vezetést, ám a második félidőben a Chelsea által megkörnyékezett Biljaletgyinov kiegyenlített. Nem sokkal később Szicsov a felső lécet találta telibe. Nem játszott rosszul Guus Hiddink legénysége, ám az orosz válogatott nem hogy nyerni nem tudott, még pontot sem szerzett. Az izraeliek ugyanis a 90. percben, Omer Golan góljával, megszerezték a győzelmet!

Legalább ekkora meglepetés a horvátok macedóniai veresége. A hazai gárda a második félidő közepén tíz perc alatt két gólt lőve nyerte meg a meccset. A horvát válogatott, miután az oroszok kikaptak Izraelben, így is továbbjutott. A második helyre az angolok a legesélyesebbek, immár a döntetlen is elég nekik szerdán.

E csoport: Izrael-Oroszország 2-1, Andorra-Észtország 0-2, Macedónia-Horvátország 2-0
Az állás: 1. Horvátország 26 (11 mérkőzés), 2. Anglia 23 (11), 3. Oroszország 21 (11), 4. Izrael 20 (11), 5. Macedónia 14 (11), 6. Észtország 7 (12), 7. Andorra 0 (11)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Anglia-Horvátország, Andorra-Oroszország, Izrael-Macedónia

F csoport: Healy csúcsot döntött

A spanyol válogatott ebben a selejtezőben még egyszer sem játszott olyan jól, mint szombat este a svédek ellen. Luis Aragones csapata Capdevila, Iniesta és Sergio Ramos góljával meglepően nagy különbségű győzelmet aratott a masszív védelméről híres svéd válogatott ellen.

A Vörös Fúria ezzel továbbjutott, de hogy melyik gárda követi, csak az utolsó játéknapon dől el. Az északírek megtették a magukét, Feeney és a rekordot döntő David Healy találatával 2-1-re legyőzték az így kieső dánokat. Pedig a vendégek, az arsenalos Bendtner révén, megszerezték a vezetést.

Healyre visszatérve: a korábbi csúcsot, 12 góllal, Davor Suker állította fel, az 1996-os Eb előtti selejtező-sorozatban. Az északírek a legutóbbi öt (!) selejtezőket megnyerték, Belfastban legyőzték a svédeket, a spanyolokat és a dánokat is. Azért nem állnak most továbbjutó helyen, mert az első meccsükön, tavaly szeptemberben kikaptak az izlandiaktól. Mekkorát fordult azóta a világ!

F csoport: Spanyolország-Svédország 3-0, Észak-Írország-Dánia 3-1, Lettország-Liechtenstein 4-1

Az állás: 1. Spanyolország 25 (11 mérkőzés), 2. Svédország 23 (11), 3. Észak-Írország 20 (11), 4. Dánia 17 (11), 5. Lettország 12 (11), 6. Izland 8 (11), 7. Liechtenstein 7 (12)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Spanyolország-Észak-Írország, Dánia-Izland, Svédország-Lettország

4

G csoport: A hollandok továbbléptek, de...

A játéknap délutánján a bolgár válogatott Velizar Dimitrov góljával legyőzte az eddig veretlen, s már továbbjutott román csapatot. Ám alighanem Szófiában is sejtette mindenki, az esély inkább csak matematikai.

A holland válogatottnak ugyanis elég volt a továbbjutáshoz bármilyen különbségű győzelem hazai pályán, a luxemburgiak ellen. Végül az Oranje győzött, de az 1-0-s sikerre játékosai nem lehetnek nagyon büszkék.

A hollandok ugyan végigtámadták a mérkőzést, de Danny Koevermans a 43. percben lőtt gólján kívül nem tudták bevenni a luxemburgiak hálóját. Persze, ez immár nem sokat számít. A lényeg: Hollandia, ahogy 1988 óta mindig, 2008-ban is ott lesz az Európa-bajnokság döntőjében.

G csoport: Bulgária-Románia 1-0, Albánia-Fehéroroszország 2-4, Hollandia-Luxemburg 1-0

Az állás: 1. Románia 26 (11 mérkőzés), 2. Hollandia 26 (11), 3. Bulgária 22 (11), 4. Albánia 11 (11), 5. Szlovénia 11 (11), 6. Fehéroroszország 10 (11), 7. Luxemburg 3 (12)
Az utolsó játéknapon (11. 21): Románia-Albánia, Szlovénia-Bulgária, Fehéroroszország-Hollandia

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×