eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kovács Ágnes-ügy: az úszószövetség véleményezett

A Magyar Úszó Szövetség álláspontja szerint Kovács Ágnesnek nem volt pozitív mintája, az olimpiai bajnoknő nem doppingolt, és nem róható fel neki doppingvétség.

A megállapítást a MÚSZ úgynevezett előzetes felülvizsgálati eljárásáról készült dokumentuma tartalmazza, amelyet az október 30-ai doppingmintavétel után végzett el a szövetség, és amelyet a szerdai sajtótájékoztatón ismertetett Ruza József főtitkár.

Az ominózus vizeletvizsgálatot a Magyar Antidopping Csoport (MACS) két szakembere bonyolította le a Kőér utcai uszodában, és a tesztelés azzal zárult, hogy Kovács Ágnes - miután a szükséges 75 milliliter helyett csak 25-öt tudott produkálni - hivatalos ügyben (a UNICEF jószolgálati nagyköveti megbízatása ügyében) távozott, de előtte még aláírta azt a papírt, amelyben indokolta ugyan lépését, egyúttal azonban elismerte a mintaadási szabály megsértését.

Az ügyből doppingfegyelmi eljárás kerekedett, Kovács Ágnes versenyzési jogát felfüggesztették, és a MACS jelentését - amint a sajtótájékoztatón elhangzott - megkapta a magyar hivatalos testületeken kívül az európai (LEN) és a nemzetközi úszószövetség (FINA), továbbá a Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) és a Sportdöntőbíróság (CAS) is.

A hazai eljárási rend szerint most a MÚSZ fegyelmi bizottságán a sor, a testület csütörtök délben mondja ki a verdiktet, és ha az ítéletét netán megfellebbezik, akkor a Darnyi Tamás olimpiai bajnok vezette, a jogerős határozatot meghozó testület következhet.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke - hangsúlyozva, hogy nem szeretne a fegyelmi bizottsági ülésnek elébe menni - azt mondta, roppant nehéz a döntés.

"A testületnek olyan határozatot kell hoznia, amely az ő számára is méltányos, a MÚSZ-nak is megfelel, és elfogadható a nemzetközi testületeknek is. Óriási a felelősség, és nem tudjuk a kiutat. Méltatlan, igazságtalan helyzet ez - szögezte le Gyárfás Tamás.

"Az edzője, Turi György és Kovács Ágnes is helytelenül viselkedett, nem kellett volna őt elengedni, még ha Roger Moore várta is. Ugyanakkor - bár nem akarok a MACS ellen lázítani, de - az ellenőrök dolga azokat leleplezni, akik vétkeztek, és nem az, hogy egy ártatlan versenyző, a példakép, és a hazai népszerűségi listák éllovasai közé tartozó Kovács Ágnes életművét szétzilálják" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×