eur:
394.38
usd:
371.56
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Tiszeker: Borzasztóan sajnálom Kovács Ágnest

Egyetlen sportolóval sem kivételezhet a Magyar Antidopping Csoport - hangsúlyozta az InfoRádiónak adott interjújában dr. Tiszeker Ágnes, a szervezet vezetője.

Néhány nappal az olimpiai bajnok úszó, Kovács Ágnes ügyének kirobbanása után elégedett a Kőér utcában járt ellenőrök munkájával?

Igen. Lefolytattuk a belső vizsgálatot, és ez alapján úgy gondolom, hogy munkatársaim betartották a WADA-kódexben foglaltakat és a kormány rendelkezéseit. Sajnáljuk, hogy Kovács Ágnes ilyen helyzetbe került, de egyetelen sportolónál sem tudunk eltekinteni a mintavételi eljárásnál elkövetett vétségektől vagy szabálytalanságoktól.

Kovács Ágnes és trénere, Turi György is úgy nyilatkozott, hogy az ellenőrök megtévesztették őket. A mesteredző azt is kiemelte, hogy mivel ön nem volt jelen az esetnél, ezért érdekesnek tartja állásfoglalását. Elsősorban azt, hogy ön szerint ők nem kérték az ellenőröket arra, hogy Roger Moore-hoz a Hilton Hotelbe is kísérjék el a sportolót.

Doppingellenőreim egybehangzóan állítottak bizonyos dolgokat. Számomra az az érdekes, hogy Turi György pontosan tudja, hogy mit beszéltek meg velem telefonon a doppingellenőrök, holott ez nem egészen így volt.

Ön szerint hogyan állhatott elő ilyen helyzet?

Természetes, hogy a versenyző érzelmi oldalról közelít meg egy ilyen helyzetet még akkor is, ha - ahogy Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke is mondta - ő maga hibázott. Személy szerint én is borzasztóan sajnálom Ágnest, akinek az eddigi pályafutása önmagáért beszél. De az athéni olimpián történtek után nem lehet figyelmen kívül hagyni egy súlyos eljárásbeli hibát, nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna.

Kapott különböző fenyegető vagy rosszalló üzenetek az elmúlt napokban?

Többet is. Sokan szemünkre hányják, hogy nem magyarként viselkedünk, holott ha azt akarjuk, hogy a világ Pekingben a magyar nemzetet ne a doppingolással kösse össze, akkor a doppingellenőrzéskor ugyanolyan szigorral kell eljárnunk, mint amilyenre a versenyzők az olimpián számíthatnak. A vizsgálat pedig nem emóciókra, hanem törvényekre, szabályokra épül.

A Magyar Antidopping Csoport csak az ellenőrzést végzi, Kovács Ágnes sorsáról először a hazai szövetség dönt. Mire számít, figyelembe lehet-e majd venni enyhítő körülményeket?

Én még csak arról sem döntök, hogy doppingvétség történt-e. A jelentés is ezt megalapozó magatartásról szól, ennek tényszerűségét a Magyar Úszószövetség fegyelmi bizottsága határozza meg, ahogy vizsgálja a körülményeket is. A WADA-kódex rendelkezéseivel természetesen összhangban kell lennie a döntésnek, amelyet mi csak tudomásul veszünk. Ezután külföldön először a nemzetközi szövetség, majd adott esetben a WADA ezen változtathat. Az ügy kimenetelét sem befolyásolni, sem megjósolni nem tudom.

A többi sportoló milyen következtetéseket vonjon le Kovács Ágnes ügyéből?

Nem kell félni a doppingellenőröktől, mert a jövőben is tiszteletben tartják a sportoló döntését. A versenyzőknek viszont élsportololóhoz méltó döntést kell hoznia. Nyugodtan éljen a jogaival, tegyen írásban panaszt, ha problémát lát, mi kivizsgáljuk a történteket. Mindenkinek felelősségteljes döntést kell hozni. Ha valaki úgy határoz, hogy megszakít egy vizsgálatot, számolnia kell a következményekkel. A nyilatkozatot át kell tanulmányozni, ha kérdés van, nyugodtan fel kell tenni, de számolni kell azzal is, hogy ha aláír egy dokumentumot a sportoló annak következménye lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×