Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Példátlan dolog történt, ami \"rendkívül aggasztó\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olaszországban válságtanácskozást tart az Olasz Labdarúgó Szövetség, a rendőrség és a kormány a vasárnapi, halálos áldozatot követelő szurkolói rendbontások kapcsán. A botrány azt követően tört ki, hogy egy autópálya melletti étterem parkolójában egy rendőr agyonlőtt egy Lazio-szurkolót, ami miatt országszerte zavargások törtek ki.

Válságtanácskozásra ült össze az Olasz Labdarúgó Szövetség, a kormány és a rendőrség a vasárnapi zavargásokat követően. A szövetség elnöke szerint "november 11-e ismét egy fájdalmas és szomorú nap az olasz futball történetében".

Vasárnap a Lazio és a Juventus hívei egy autópálya-pihenőben lévő étterem parkolójában csaptak össze egymással, az incidens során pedig egy rendőr tévedésből lelőtte a Lazio egyik drukkerét. A hír hallatán Olaszország-szerte zavargások törtek ki a stadionokban és a futballpályák környékén.

Példátlan dolog történt

A futballhuligánok legtöbbször az ultrákhoz csatlakozó gazdagabb fiatalok közül kerülnek ki - mondta az InfoRádióban Misur Tamás. A Sport Tv szerkesztője hozzátette: korábban nem volt arra példa, hogy ellenséges szurkolócsapatok összefogva támadjanak a rendőrökre.

Olaszországban a hatvanas-hetvenes években alakultak meg az első szervezett ultra-csoportok, amelyek elsősorban a társadalom szélére sodródott fiatalokból álltak - mondta el Misur Tamás az InfoRádióban.

A Sport Tv szerkesztője ugyanakkor emlékeztetett arra: új jelenség, hogy jómódú fiatalok a "buli" kedvéért az ultrákhoz csapódnak. "Jelentős részben közülük kerülnek ki azok, akik például vasárnap Olaszországban ezeket a botrányokat okozták" - hangsúlyozta Misur Tamás.

Évtizedes ellentétek szítják a tüzet


Sok köztük a balhét kereső jómódú fiatal (fotó: SkyNews) (képgaléria)

Olaszországban az észak-dél ellentétnek évtizedes hagyományai vannak, ez az egész társadalmat megosztja - emlékeztetett a szakember, aki szerint "észak, elsősorban Milánó és környéke a gazdagabb rész, dél pedig a szegényebb országrészeket foglalja magában".

A megosztottság az egész olasz társadalomra érvényes, ennek leképezése a szurkolótáborok közötti gyűlölködés. "Ugyanakkor politikailag is megosztottak a drukkerek. Éles ellentét figyelhető meg a bal- és jobboldali táborok között. A legélesebb az ellentét mindig a Livorno-Lazio mérkőzéseken. Előbbi csapat szurkolói nagyon erős baloldali kötődéssel rendelkeznek, míg a Lazio tábora rendkívül erős jobboldali szimpátiával bír" - hangsúlyozta Misur Tamás.

Teljesen új jelenség, hogy az egymással rivalizáló fanatikusok közösen léptek fel a rendőrök ellen. "Sokak szerint ez rendkívül aggasztó, hiszen ez annak a jele, hogy a futballmeccs csak ürügy arra, hogy az Olaszországban nem túl nagy népszerűségnek örvendő rendőrök és csendőrök ellen forduljanak a fiatalok. Olyan még soha nem fordult elő Rómában, hogy a két helyi rivális csapat, a Roma és a Lazio fanatikusai együtt harcoljanak a rendfenntartók ellen" - mondta a Sport Tv szerkesztője.