Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Máris megvétózták Platini reformjait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai futball vezetői megfúrták az UEFA elnökének, Michel Platininek arra vonatkozó reformterveit, hogy a nemzeti kupagyőztesek is a Bajnokok Ligájában képviseltessék magukat.

Svájcban próbálta meggyőzni ötleteiről az Európai Profi Futball Stratégiai Tanácsának 16 tagját Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, ám javaslatai jelentős részét megvétózták.

A négy UEFA-alelnököt, négy bajnokság és négy klub képviselőit, valamint a játékosok szakszervezetének delegáltjait felölelő testület nem járult hozzá az egykori kiváló játékos azon tervéhez, hogy a bajnokok mellett a nemzeti kupagyőztesek is a rangosabb Bajnokok Ligája selejtezőiben indulhassanak az UEFA-kupa helyett - értesült a BBC.

Négy helyett három brit csapat


Platini ezt úgy kívánta megoldani, hogy egy-egy országból a jelenleginél kevesebb egyesület kvalifikálhatta volna magát a BL-be a bajnoki helyezés alapján. Az angol élvonalból például a negyedik helyezett helyett az FA-kupa győztesét látta volna szívesen a BL-ben az UEFA-elnök, noha a kupagyőzteseknek is selejtezőt kellett volna vívniuk.

Az elnökségbe nagy reformtervekkel belekezdő Platini a kudarc mellett egy sikert elkönyvelhet: annyit elért, hogy a jelenlegi 16 helyett 22 csapat selejtező nélkül kerül a BL főtáblájára. A francia sportvezető ezzel a hátrányosabb helyzetben lévő klubokat kívánja erősíteni.

Aggódnak az elitklubok

Az európai futballvezetőik csúcstalálkozóján döntöttek arról is, hogy a jövőben az angol bajnokság harmadik helyezettje is automatikus tagja lesz a BL főtáblájának.

"A Premier League győzött Platini terve felett" - kommentálta az eseményeket a BBC munkatársa, Mihir Bose.

A tanácskozáson született döntéseket az UEFA végrehajtó bizottságának december elsejei ülésén ratifikálhatják hivatalosan is.

Platini reformtervei miatt sok kritikát kapott az európai labdarúgás 18 elitklubját tömörítő G14 csoporttól, mondván, gyengébb csapatok kerülnének be a BL-be, ezzel pedig csökkenne a sorozat színvonala és presztízse.