Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cáfolat: "Kovács Ágnes nem kérte, hogy kísérjék el"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Antidopping Csoport vezetője cáfolta Kovács Ágnes olimpiai úszó vádjait, melyek szerint félrevezették őt az október 30-i ellenőrzés során, amikor az előírtnál kevesebb mintát produkált. Tiszeker Ágnes szerint nekik nincs szükségük doppingesetek gyártására.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a doppingellenőrök egybehangzóan állítják: az október 30-i ellenőrzésen Kovács Ágnes nem kérte, kísérjék el későbbi mintaadás céljából, ennek a dokumentumokban sincs nyoma.

"A konkrét esettel kapcsolatban nem adhatok részletes felvilágosítást, mivel tiszteletben kell tartani a sportoló személyiségi jogait. Ugyanakkor az a vád ért minket, hogy félrevezettük a sportolót. Azt hiszem, Athén óta minden magyar sportoló és szövetség tisztában van vele, mit jelent a mintaadás megtagadása. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexe világosan rendelkezik erről, azt mindenki ismerheti" - mondta Tiszeker Ágnes.

"Mi nem nyomozó hatóság vagyunk, ha a sportoló távozik a mintavételről, s erről nyilatkozik, nem tartozik ránk, miért és hova megy el" - tette hozzá a szakember, aki hangsúlyozta: a helyszínen nem derült ki, hova hivatalos Kovács Ágnes.

"Ha valaki elé letesznek egy nyilatkozatot, amelyen az szerepel, hogy a mintaadást megtagadom, tudomásul veszem ennek következményeit, ami szintén szerepel a papíron, s ezt áttanulmányozva aláírja, akkor életszerű-e vajon, hogy az ellenőrök azt mondják neki, tessék hazamenni, nem lesz semmi baj? A szabály szerint a versenyzőt úgy kell elkísérni és addig, ahogyan és ameddig az a mintavétellel összefügg. Magánjellegű programokhoz nem kell kíséretet biztosítanunk. Ráadásul ott a helyszínen nem derült ki, mit jelent a hivatalos program. A doppingellenőrök egybehangzó állítása szerint a sportoló nem kérte, hogy kísérjék el későbbi mintaadás céljából, ennek a dokumentumokban sincs nyoma" - jelentette ki Tiszeker Ágnes.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője azt mondta, rossz útra vezet érzelmi alapokra helyezni az ellenőrzést, mivel ezek a WADA-kódexben nem szerepelnek.

"Ez az ország Athén óta nem teheti meg, hogy nem tartja be a törvényeket doppingkérdésben. A MACS-nak nincs szüksége doppingesetek gyártására, nem ettől jó a hírnevünk a WADA előtt."

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 milliliter mennyiségű mintát szolgáltatott, amely az előírt minimum mennyiséget, a 75 millilitert nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte - közölte csütörtökön a Magyar Antidopping Csoport.

Ruza József, a szövetség főtitkára az InfoRádióban megerősítette, hogy korábban volt már rá példa, hogy az ellenőrök a sikertelen mintavétel után elkísértek versenyzőket, akik teljesítették az elvárt mennyiséget.

"Volt olyan férfiversenyzőnk, aki gyermeke keresztelőjére készült és megjelentek a WADA ellenőrei, akik elmentek a szertartásra is, mert több órába telt, amíg sikerült a mintaadás" - mondta a főtitkár.

Ruza József beszélt arról is, hogy Kovács Ágnes esetéről a fegyelmi bizottság dönt majd. Az olimpiai bajnok úszó csütörtök délután újabb, immár teljes értékű mintát produkált.