eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk

Világbajnok lett Talmácsi Gábor!

Talmácsi Gábor megszerezte a világbajnoki címet a 125 köbcentisek között a gyorsasági motoros világbajnokságon. A szezonzáró Valenciai Nagydíjat a spanyol Hector Faubel nyerte Talmácsi előtt.

Talmácsi Gábor úgy várhatta a futam rajtját, hogy tízpontos előnyéből legalább egyet meg kell őriznie Faubellel szemben, mert a valenciai közönség kedvence az első 16 versenyből négyet nyert meg, míg a magyar motoros háromszor diadalmaskodott, így a pontegyenlőség a spanyol végső sikerét jelentené.

Hamar az élre tört a két ellenfél

Talmácsi - fő riválisához képest - jól kapta el a rajtot, egy ideig úgy tűnt, hogy az élen marad, de a célegyenes előtt a spanyol Pol Espargaro került az élre. A 26 éves magyar motoros a negyedik helyre esett vissza, míg Faubel egy kis időre a nyolcadikra.

Az Aspar csapat két sztárja hamar javított, Talmácsi a második kör elején ismét az élre állt, Faubel pedig az ötödik volt.

A spanyol versenyző folytatta a felzárkózást, nem sokkal később már a második helyen haladt, de hátránya bő egy másodperc volt Talmácsival szemben.

Hatalmas csata trükkökkel

A két ellenfél a várakozásoknak megfelelően fokozatosan elhúzott a mezőnytől, Faubel pedig nagy tempót diktálva közelített a magyar motoroshoz.

Kilenc kör után a spanyol megelőzte Talmácsit, aki néhány száz méterrel később visszaelőzte csapattársát.

Hatalmas csata bontakozott ki a két rivális között, egymás után előzgették egymást, de Faubelnek arra is figyelnie kellett, hogy a riválisok felzárkózzanak.

A spanyol motoros a sportszerűség határait súrolva próbálta kedvezőtlen ívekre kényszeríteni Talmácsit, arra törekedett, hogy minél inkább kizökkentse nyugalmából ellenfelét, 11 körrel a vége előtt viszont egy kisebbet hibázott, így a magyar versenyző lélegzetvéltelnyi előnyhöz jutott.

A hajrá izgalmas lett, felzárkózott Gadea

Faubel néhány perc múlva ismét felzárkózott Talmácsi Gáborra, majd egymást előzgették, általában a magyar versenyző száguldott az élen, de a követő boly a hajrára vészesen felzárkózott.

Az utolsó kör elején Faubel ismét előzött, de Talmácsi visszaelőzte, miközben a spanyol Sergio Gadea igen közel került csapattársaihoz. Faubel a futam végén az élre áll, nyert, de Talmácsi közvetlenül mögötte ért célba, így ötpontos előnnyel első lett.

Talmácsi Gábor a motorsport első magyar világbajnoka. A 26 éves sportolót hatalmas ünneplésben részítették a hozzá közel állók, Faubelnek pedig a futamgyőzelemmel kellett vigasztalódni.

Faubel legszomorúbb futamgyőzeme

A spanyol szemmel láthatóan nehezen viselte, hogy lemaradt a vébé-címről, a díjátadónál nem is tapsolt akkor, amikor Talmácsinak átadták a valenciai második helyért járó díjat.

A pezsgőzéskor a magyar motoros a körülötte állókat locsolta, míg a két spanyol, Faubel és Gadea egymással volt elfoglalva.

Faubel a hivatalos interjúban úgy fogalmazott, hogy a szerencse elpártolt mellőle. Hangsúlyozta, hogy Talmácsival kiemelkedtek a mezőnyből, és - visszafogottan - gratulált ellenfelének.

{{keretes_cim}}

"Fantasztikus, fantasztikus, fantasztikus!!! Alig tudom elmondani, mit érzek. Nagyszerű verseny volt, és egy remek szezonon vagyunk túl.

Megpróbáltam csak magammal foglalkozni, kanyarról kanyarra összpontosítani. Hector nem volt mindig korrekt, nekem is ugyanolyan erős motorom volt, amikor előzött, olykor megpróbált leszorítani. De azt mondom, ez még mindig belefér, nem lépett át egy határt.

Ezzel együtt gratulálok neki, mert nagyon jó versenyző, és sok sikert kívánok neki a 250-esek között. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak, a támogatóimnak és a szurkolóimnak.

Nagyszerű volt ez a hétvége. Éreztem, hogy jó formában vagyok, és meg tudom csinálni! A végén már nem akartam túlvállalni. Szép lett volna Valenciában is nyerni, de a világbajnoki címhez elég volt a második hely is.

Olyan gépem volt, ami mindenképpen alkalmas, hogy vb-t lehessen vele nyerni." (MTI)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×