Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott az argentinok kapitánya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott José Pekerman, az argentin válogatott szövetségi kapitánya a Németország ellen tizenegyespárbajban elvesztett pénteki berlini mérkőzés után.

"Azt hiszem, ennyi volt, a fejezet lezárult" - mondta Pekerman, miközben Németországban megkezdődött az ünneplés, bár mind a német csapat, mind a szurkolók tudják: küzdelmes mérkőzésen, de nem túl jó játékkal, kis szerencsével vívták ki az elődöntőbe jutást. A német válogatottnak két mérkőzést kellene még megnyernie, hogy negyedszer is világbajnok legyen.

A kivetítők előtt ezúttal is százezrek szorongtak német nemzeti színű zászlókat lobogtatva, s ünnepelték, hogy válogatottjuknak hat év után ismét sikerült legyőznie egy világ közvetlen élvonalába tartozó nagy csapatot. Legutóbb ez 2000. október 7-én sikerült a német csapatnak, akkor Angliát múlta felül vébé-selejtezőn.

A berlini Olimpiai Stadion német nézőserege sokáig nem mozdult helyéről, ujjongva köszöntötte a tiszteletkört tapsolva végigsétáló válogatottat. Az argentin szurkolók hamarabb elhagyták a tribünöket. Diego Maradona, az argentinok bálványa ezúttal nem volt közöttük, még a mérkőzés előtt hangos tiltakozás közepette kivonult, mivel barátját nem engedték be a stadionba.

Ismét kivonult a német politikai élet számos prominens személyisége: Angela Merkel kancellár és Franz Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke egymás karjaiba borulva ünnepelte a továbbjutást.

Merkelre azt tette a legnagyobb hatást, hogy a német válogatottat a hátrány sem törte meg: Miroslav Klose góljával egyenlített, majd miután a hosszabbítás nem hozott döntést, tizenegyes párbajban, Jens Lehmann kapusnak köszönhetően legyőzte a szintén világbajnoki álmokat dédelgető argentinokat.

Horst Köhler államfő úgy nyilatkozott, hogy ilyen magasra még nem ugrott örömében, Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány pedig azt mondta, hogy ennél büszkébb már nem is lehetne csapatára.

"Az akkumulátor már kimerült, mégis továbbcsinálták" - állapította meg az ARD televízió kommentátora.

A mérkőzés nagy részében a határozott argentinok jobb benyomást keltettek. "Tizenegyesölő" hírében álló kapusukat, Abbondanzierit azonban egy ütközés után le kellett cserélni, és Pekerman nem játszatta az argentin válogatott nagy tehetségét, Lionel Messit.