eur:
393.84
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hitler bunkere és a focivébé

A labdarúgó világbajnokságra érkezők a mérkőzések közti időben akarva-akaratlanul is szembesülnek Németország múltjával. A döntő színhelye a berlini Olimpiai Stadion lesz, amely az 1936-os olimpiára épült a náci gigantománia jegyében.

A több mint 70 ezer néző befogadására alkalmas berlini stadion építésze még a versenyek idején a nácizmus elől az Egyesült Államokba távozott.

A stadion az idei focivébére közel negyed milliárd euró ráfordítással teljesen új köntösben várja a szurkolókat. Az olimpiai stadion közelében azonban egy újonnan felavatott emlékhely is idézi a múltat - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

Berlini Alvilágok

Először jelöli kétnyelvű tábla Adolf Hitler bunkerének helyét Berlin központjában. Az angol és német felirattal ellátott emléktáblát a Berlini Alvilágok elnevezésű egyesült helyezte el, hogy tájékoztassa a kül- és belföldi látogatókat a város múltjának árnyoldalairól.

Az 1997-ben alapított egyesület elsősorban Berlin olyan, nehezen megközelíthető, nem egy esetben részben betemetett föld alatti létesítményeit, óvóhelyeit, bunkereit, illetve pincéit tárja fel és teszi a nagyközönség számára hozzáférhetővé, amelyek történelmi eseményekkel állnak kapcsolatban.

Az avatásnál ott volt Hitler testőre

A tábla elhelyezésénél jelen volt Hitler egykori testőre is, aki saját szemével látta, amikor 1945 májusában a náci diktátor és felesége, Eva Braun holttestét benzinnel öntötték le majd elégették.

A bunker az egykori kancellári hivatalhoz tartozott, de a háború után részben betemették. Mint a Berlini Alvilágok nevű egyesült vezetője elmondta: az emléktábla felállításával meg akarták fosztani a helyet mítoszától.

A kétnyelvű táblán röviden idézik a bunker történetét is, amelyet eredetileg 1935-ben építettek légvédelmi célra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×