Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pályára lép a magyar futball jövője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szerdán kezdődik Luxemburgban a labdarúgó U17-es Európa-bajnokság, ahol a magyar válogatott Spanyolországgal, Oroszországgal és a házigazdával került egy csoportba. Both József csapatának első ellenfele, délután 17 órakor Oroszország lesz.

Szakemberek szerint hosszú idő után "ismét van magyar futball-válogatott". Ezt a vélekedést a Both-fiúk elsősorban a selejtezőkön mutatott teljesítményükkel érdemelték ki.

Első csoportkör: fölényes siker

Az első csoportkörben, hazai pályán, Zalaegerszegen a magyarok Ciprussal, Skóciával és Albániával csaptak össze. Az Albánia elleni nyitómeccsen a magyar csapat a félidőben hátrányban vonulhatott az öltözőbe, ám a szünet után előbb Nikházi Márk egyenlített, majd Németh Krisztián duplázott, így Szabó László találata, és Arber Malaj öngólja fölényes, 5-1-es győzelmet eredményezett.

A jó kezdés után nem maradt el a hasonló folytatás, Németh Krisztián és Dudás Ádám góljával 2-0-ra verték Ciprust, míg a befejező napon újra 2-0-ra győzött a magyar csapat. Az első gólt ezúttal is Németh Krisztián szerezte, a végeredményt Szabó László állította be.

Portugáliában is taroltak

A három győzelem csoportelsőséget ért, így aztán március végén újabb feladat várt az ifjoncokra, Portugáliában az úgynevezett elitkör volt az újabb próbatétel, ahol a házigazda mellett Ukrajna és Svédország került a mieink útjába.

Mindhárom ország felnőtt csapata ott lesz a június 9-én kezdődő világbajnokságon, de ez nem rettentette meg a magyarokat, akik a portugálok elleni 1-1-gyel kezdték a tornát (Dudás Ádám szerezte a gólt).

A második meccsen aztán beindult a magyar henger: az ukránok ellen Németh Krisztián kétszer volt eredményes, Dudás Ádám és Szabó László egyet-egyet lőtt így 4-0-ra nyert a magyar csapat.

S ha egy bolt beindul: a svédek is négy gólt kaptak a magyar válogatottól. Németh Krisztián mesterhármasa és Tóth Péter találata azt jelentette, hogy Magyarország U17-es korosztályos csapata bekerült a kontinens nyolc legjobb csapata közé.

Mindenki reméli: még 14.-én is játszanak

A magyar csapat már Luxemburgban, az Európa-bajnokság helyszínén tartózkodik. Az első magyar érdekeltségű csoportmérkőzést szerdán 17 órakor, Mondorfban rendezik az A-csoportban. Ekkor Oroszország lesz a magyar válogatott ellenfele.

A második találkozón a házigazdákkal csap össze Both József gárdája, pénteken 19 óra 30 perckor, szintén Mondorfban. A harmadik csoportmeccsen a spanyolok lesznek az ellenfelek, és a találkozót május 8-án, hétfőn 19 órakor Ettelbrückben rendezik. (Ez utóbbi találkozót élőben adja az Eurosport.)

A másik négyes csoportból is két csapat jut be az elődöntőbe, amelyeket május 11-én rendeznek. A döntő és a bronzmérkőzés 14-én lesz.

{{keretes_cim}}

A magyar játékosok többsége az agárdi Sándor Károly Futballakadémián nevelkedik, ahol a tanulás mellett egyetlen dolguk van, futballozniuk kell. Az MTK felügyelete alatt működő utánpótlás-központban európai körülmények között készülhetnek a fiatalok, akik bizonyították, hogy felveszik a versenyt a jelenleg magasabb futballkulturával bíró országok csapataival is, és ezzel felkeltették a nagy külföldi klubok érdeklődését.

A keret talán legnagyobb tehetsége, az irányító Koman Vladimir. A Magyarországon régen látott stílusú középpályás labdabiztos játékos, aki futtában is képes nagy labdákkal meglepni társait, ugyanakkor a kombinatív játékhoz szükséges rövid passzokat is érzi. Koman Vladimir már az olasz élvonal elitmezőnyéhez tartozó Sampdoria játékosa.

A magyar keret másik sztárja az MTK csatára Németh Krisztián, aki 4 találattal gólkirály lett a zalaegerszegi Eb-selejtező tornán, majd az elit kör mérkőzésein is elnyerte a címet. A tehetséges fiatalért már bejelentkezett Közép-Európa legjobb csapata a Dinamó Kijev, de a zuhanyhíradó szerint az angol Arsenal is szívesen leigazolná a magyar labdarúgás talán legnagyobb ígéretét.