eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Montoya nem kell a McLarennek

A McLaren csapatfőnöke, Ron Dennis nem marasztalja Juan Pablo Montoyát a wokingi istállónál. A kolumbiai pilóta azt mondta, hogy Dennis már a spanyol Fernando Alonso 2007-es szerződtetésének bejelentése előtt közölte vele: nem él a következő Forma-1-es szezon végén opciós jogával. Eközben kedden Barcelonában először próbálhatta ki az új McLarent.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a McLaren vezetői elégedetlenek voltak a kolumbiai Juan Pablo Montoya tavalyi teljesítményével. A Mercedes Forma-1-es motorját gyártó cég, az Ilmor társalapító-főmérköke már két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a McLaren a dél-amerikai pilóta hibái miatt bukta el a világbajnoki címet. Mario Illien hozzátette, hogy a dél-amerikai versenyző igazán szerezhetett volna több pontot is 2005-ben.

Ezek után most maga Montoya árulta el az autosport.com szakportálnak adott interjújában, hogy csapatfőnöke, Ron Dennis nem vele képzeli el a folytatást. Az angol-német istálló első embere már a spanyol Fernando Alonso 2007-es szerződtetésének bejelentése előtt Montoya tudomására hozta, hogy nem él opciós lehetőségével a 2007-es évre.

A kolumbiai versenyző elárulta, hogy Dennis döntése őt nem rázta meg annyira, mint csapattársát, a finn Kimi Räikkönent. Ugyanakkor azt mondta, hogy a történtek után nem vár a McLarenre, bármelyik versenyképes rivális hosszú távú ajánlatát elfogadja. Példaként a Ferrarit, a Renault-t és a Williams csapatát említette. A sajtó viszont a Red Bull néhány vezetőjével ápolt szoros kapcsolatát boncolgatta az utóbbi időben.

Montoya kijelentette, hogy megérdemeltnek tartja mostani helyét, hiszen a McLarenhez érkezése óta ő áll elő a legtöbb ötlettel az autó fejlesztésekor.

Ron Dennis a szezon után még magasztalta pilótáit, de az elmúlt hetekben már arról beszélt, hogy tavaly csalódott bennük, mert hibáikkal nagyban hozzájárultak a világbajnoki címek elvesztéséhez a tudatosabban versenyző Alonsóval és a Renault csapattal szemben.

Norbert Haug, az istálló 40 százalékát birtokló motorszállító partner Mercedes sportigazgatója Montoyáról nem beszélt, azt ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy a Ferrarival is hírbe hozott Räikkönent szívesen látná Alonso mellett 2007-ben. Haug hozzátette, hogy az általános vélekedéssel ellentétben Alonso érkezése nem jelenti automatikusan a finn klasszis távozását. Decemberben azt mondta, hogy Räikkönen aláírhatja új szerződését a McLarennel, ha akarja.

A Jégembernek becézett finn kivár. A Ferrarival való megegyezést többször is cáfolva kijelentette, hogy csak később hozza meg döntését a jövőjéről. Räikkönen tavaly Alonsóhoz hasonlóan hét futamgyőzelmet aratott, de 21 ponttal lemaradva a spanyol világbajnoktól csak a második helyen végzett.

Montoyának 2005-ben válltörése miatt két versenyt is ki kellett hagynia, és csak júliustól közelítette meg csapattársa teljesítményét. Első McLarennél töltött szezonját három futamgyőzelemmel és két további dobogós helyezéssel a negyedik helyen zárta. Az utolsó négy versenyből hármat fel kellett adnia, ezért előzhette meg a végelszámolásnál a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher.

Montoya - Dennis hozzáállásától függetlenül - idén nyerni akar, és már az első napon jó benyomást tett rá a McLaren új autója. A kolumbiai pilóta kedden Barcelonában 87 kört teljesített probléma nélkül az MP4-21-essel, mindössze enyhe alulkormányozottságra panaszkodott. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az új versenygép alapvetően hasonlít a tavalyi konstrukcióra, csak egy kicsit jobb annál, ez pedig bizakodásra ad okot.

Szerdán Montoya tovább gyűjtheti a tapasztalatokat, és ha nem töri össze az egyetlen rendelkezésre álló új autót, akkor azt csütörtökön már Räikkönen is kipróbálhatja. A kétszeres világbajnoki ezüstérmesnek az október 16-án rendezett szezonzáró Kínai Nagydíj után térdműtétje volt, és tavaly már nem is tesztelt. Mint mondta: alig várja, hogy újra Forma-1-es autóba üljön.

Räikkönen kitért arra is, hogy - Alonso, Michael Schumacher és Montoya mellett - őt tartja a sajtó a 2006-os világbajnoki cím egyik esélyesének. Bízik abban, hogy a szurkolók idén is a tavalyihoz hasonló izgalmas küzdelmet láthatnak - más végeredménnyel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×