Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Super Mario nem tér vissza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kedd este sajtótájékoztatón jelenti be visszavonulását Mario Lemieux, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Pittsburgh 40 éves klasszisa.

Befejezi aktív pályafutását Mario Lemieux, minden idők egyik legjobb jégkorongozója. A Pittsburgh 40 éves játékos szívritmuszavara miatt december közepe óta nem lépett jégre, és miután csapata tíz mérkőzés óta nyeretlen - legutóbb a Philadelphia otthonában kapott ki 4-2-re, ezzel gyakorlatilag már csak matematikai esélye maradt bejutni a rájátszásba - úgy döntött, hogy visszavonul.

A kétszeres Stanley Kupa-győztes játékos tulajdonosa is a Pittsburgh-nek. Karrierje során már számos sérülést és betegséget kellett leküzdenie: 1993-ban úgynevezett Hodgking-kórt, azaz rákbetegséget diagnosztizálták nála, emiatt a teljes 1994/95-ös idényt kihagyta. Ezután porckorongsérvvel és hátfájdalmakkal bajlódott, 1997-ben bejelentette visszavonulását, ám 2000 végén már ismét az NHL-ben szerepelt.

A Super Mario becenévre hallgató "66-os" karrierje során 915 mérkőzésen lépett jégre, összesen 690 gólt lőtt, és 1033 gólpasszt adott. Pályafutása alatt háromszor lett a liga legértékesebb játékosa (MVP), hatszor végzett a pontlista élén, kétszer pedig a rájátszás legértékesebb játékosának választották. A kanadai válogatott csapatkapitányként 2002-ben olimpiai bajnoki címet nyert.