Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bő három évig dolgoztak a hivatalos labda kifejlesztésén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint három év alatt készült el a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdája, amely a \"Teamgeist\" (Csapatszellem) nevet kapta.

Az adidas speciális labdafejlesztő részlegét a 42 éves Hans-Peter Nürnberg vezeti.

"Kicsit furcsán néznek rám az emberek, amikor a foglalkozásom felől érdeklődnek és azt a választ kapják, hogy labdafejlesztő vagyok és napi 12 órát dolgozom" - jegyezte meg Nürnberg.

A Teamgeist különlegessége, hogy a korábbi technológiától eltérően ezúttal nem összevarrták a részeit, hanem belülről ragasztották egymáshoz az alkotóelemeket. Felmérések szerint ennek köszönhetően még pontosabbak lesznek a kapuralövések.

Nürnberg azt is elárulta, hogy milyen módszerekkel tesztelték az előkészítés szakaszában a labdát.

"A számítógépes mérések mellett nem mondtunk le a gyakorlati vizsgálatokról sem. Ennek legegyszerűbb módja az volt, hogy az új labdával elmentünk focizni, majd összeírtuk a tapasztalatainkat. Ezek alapján végrehajtottuk a szükséges módosításokat. Az alapos megismeréshez sokat kellett futballoznunk, de ezt senki sem bánta. A Teamgeist a kezdetektől nagyon jól működött, mindannyian elégedettek voltunk vele. Remélem, a csapatok is jó véleménnyel lesznek róla. Persze, a veszteseknek biztosan nem tetszik majd."