eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Matthäusnak nincs hozzáfűznivalója

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) főtitkára az MTI-nek nem kívánta kommentálni a szervezet működésével összefüggő könyvvizsgálói jelentést. Berzi Sándor ugyanakkor hozzátette: szabálysértést követett el, aki a bizalmas anyagot nyilvánosságra hozta. A jelentést az Index.hu hírportál közölte.

A dokumentum szerint Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya kétéves működése alatt összesen nettó 200 ezer eurót, vagyis 50 millió forintot keresett legálisan, a többit, 200 millió forintot különböző - jogi kontroll nélkül megkötött - szerződéseken keresztül utalt ki neki a szövetség.

Az Index.hu cikkében az áll, hogy a szponzori juttatásoknak csak a feléhez jutott hozzá a szövetség, a másik fele a német szakemberhez és Peter Pelladyhoz, a válogatott menedzserének cégéhez, a Derball Kft.-hez került.

Berzi Sándor közölte: az elnökség még nem döntött arról, hogy felbontja-e a szerződést a Derball Kft.-vel.

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének keddi ülésén a felügyelőbizottság elnöke, Sebes József az elnökség elé tárta a szövetség gazdasági viszonyait bemutató dokumentumot, amelyet egy független könyvvizsgálói jelentés felhasználásával készítették.

A jelentés, amely számba veszi az anomáliákat és a kifizetéseket, a többi között azt is tartalmazza, hogy a német kapitány hogyan, milyen - adó- és járulékfizetést kiiktató - kerülők segítségével jutott hozzá a fizetéséhez.

Lothar Matthäusszal a kinevezése előtt három nappal megállapodást kötöttek, amelyben évi 300 eurós jövedelem szerepelt. A 2004. február 15-ei munkaszerződésbe azonban már csak ennek harmadát, évi 100 eurós juttatást vettek be.

A könyvvizsgáló cég szerint a megkötött szerződéseknek alaki és tartalmi hiányosságaik vannak, és a dokumentumot a jogi kontroll teljes hiánya jellemzi.

A szövetség két céggel, a Kentaro AG-vel és Derball Kft.-vel kötött szerződést a televíziós jogok, valamint az egyéb marketingjogok értékesítésére. A svájci bejegyzésű Kentaro AG volt az, amely a befolyt szponzori pénzek egy részét az MLSZ helyett Lothar Matthäus számlájára utalta.

A közvetítési jogokért a Kentaro 2004-ben 800 ezer eurót fizetett, 2005-ben pedig 400 ezret. A magyar szövetségi kapitány mindkét összegből 200 ezer euróval részesedett.

A szövetség elnöke, Bozóky Imre írta alá a Derballal kötött szerződést, és az iratok tanúsága alapján belement abba is, hogy szokatlanul magas, 30 százalékos jutalékot számolhasson fel Peter Pellady cége.

A könyvvizsgálói jelentés szerint a dokumentumok az MLSZ számára hátrányos előírásokat is tartalmaznak.

Ha összeadódik, hogy mennyi pénz került a szerződéses és szabályos feltételeken kívül Lothar Matthäus zsebébe - valamint mennyi utólagos adó- és járulékterhe van a kifizetéseknek -, megkapjuk azt az összeget, amely a könyvelési hiányosságok miatt az MLSZ kasszájából hiányzik - írta az Index.

Lothar Matthäus összességében regnálásának első évében 400 ezer euróba került, idén pedig közel 500 ezerbe. A jelek szerint hivatalosan mindössze évi 100 ezer euró után adózott az MLSZ.

A szövetségi kapitány az MTI-nek annyit mondott, hogy nincs hozzáfűznie az Index.hu-n megjelent íráshoz. Információi szerint az MLSZ megteszi a szükséges lépéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×