Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiánypótlásra szólították fel az Üllői úti ingatlanra pályázó céget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hiánypótlásra szólították fel a Ferencvárosi Torna Club által használt hat plusz két hektáros Üllői úti ingatlan vagyonkezelői jogára egyedüliként érvényes pályázatot benyújtó, magyar érdekeltségű céget.

Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke azt mondta, hogy a TDZ Kft. által benyújtott bankgarancia nem tartalmazta az áfát. Ezt a hiányt december 23-ig lehet pótolni.

A cég 2,8 milliárd forintról rendelkezik bankgaranciával. Ebből az összegből 1,6 milliárd az államé, 1,2 milliárd plusz áfa jár a Ferencvárosnak. Ha idén fizet a cég, akkor 300 millió, ha jövőre, akkor - az áfakulcs január 1-jétől életbe lépő csökkentése miatt - 240 millió forint az áfa összege.

Ábrahám Attila hozzátette: a befolyó 1,6 milliárd forintot kizárólag sporttal kapcsolatos beruházásokra lehet felhasználni. Ez azt jelenti, hogy az összeget sportlétesítmény építésére, felújítására vagy olyan ingatlan vásárlására lehet fordítani, mely később sportcélokat szolgál.

Furulyás János, az FTC elnöke hangsúlyozta: hosszú huzavona ért véget, és bízik benne, hogy a TDZ Kft. eleget tesz hiánypótlási kötelezettségének.

A benyújtott pályázati anyag szerint a munkálatok kezdetétől számított 36 hónapon belül fel kell épülnie a FIFA és UEFA előírásainak is megfelelő 15 ezres, fedett lelátójú, kizárólag ülőhelyekkel ellátott labdarúgó-stadionnak és az új birkózócsarnoknak.

Bár a kiírásban nem szerepelt, de a pályázó vállalta egy ötezer férőhelyes kézilabdacsarnok felépítését is. Ezenkívül egy 100 ezer négyzetméter alapterületű irodaház is épül, melyben 1000 négyzetmétert a Ferencvárost kap meg, a többi helyiséget bérbe adják. A telek alatt egy 6500 férőhelyes mélygarázst alakítanak ki. A munkálatok összköltsége várhatóan eléri az 50 milliárd forintot.

Furulyás János elmondta, hogy a labdarúgócsapatnak és a birkózóknak egy évre kell elhagyniuk az Üllői utat. A futballisták a Puskás Stadionban játsszák hazai mérkőzéseiket és a birkózóknak is megfelelő edzéslehetőséget biztosít a klub. A bérleti költségeket a befektető állja.

A saját jövőjét firtató kérdésre a ferencvárosi sportvezető azt válaszolta, hogy az elnökség mandátuma - az övével együtt - január 31-én jár le. Az egyesület tisztújító közgyűlése január 30-án lesz. Furulyás János kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ismét jelölteti-e magát az elnöki tisztségre.