eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Járadékot kapnak a díjak mellé a művészek

Már igényelhetik a törvényben előírt szakmai, illetve állami díjjal rendelkező, 65 éven felüli alkotók a művészjáradékot. Az élethosszig járó juttatás jelenleg havi 121 ezer forint, amelyet márciustól folyósít a Magyar Művészeti Akadémia.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára az InfoRádióban elmondta, a járadék folyósítását egy törvénymódosítás tette lehetővé, amit már évek óta szorgalmazott a Magyar Művészeti Akadémia. Leghamarabb március elsejétől állapítható meg a rendszeres havi juttatás, és élethosszig jár. 

"Olyan állami elismeréssel rendelkező művészek kaphatják meg, akik a jogszabályban felsorolt díjak valamelyikét bírják, és elmúltak 65 évesek, és kezdeményezik a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán a járadék megállapítását" - mondta Kucsera Tamás Gergely, de hozzátette, a kettős juttatás elkerülése érdekében például az MMA tagjai vagy a Nemzet Művészei nem kaphatják meg ezt a támogatást. Ha viszont valaki megfelel a törvényi feltételeknek (a pontos kritériumok itt, az MMA oldalán találhatók meg), akkor mérlegelés nélkül meg kell ítélni neki a járadékot.

A kormány az idei tíz hónapra 780 millió forintot különített el, de minden jelentkező megkapja a juttatást, a költségvetési keretet csak becsléssel tudták megállapítani, mert nincs ma Magyarországon egységes, közhiteles nyilvántartás a díjazottakról.

"A szó szoros értelmében próbáltunk kutatást végezni, és szerintünk egy 600-650 fős kört érinthet a járadék, és ehhez kértük a költségvetési forrást. Január másodikától lehet igényelni, és egy hét alatt több mint kétszáz igényt dolgoztak fel a kollégáim" - mondta a főtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×