eur:
392.72
usd:
366.34
bux:
66717.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Zárul az Európa kulturális fővárosa pályázat

Zárul az Európa kulturális fővárosa pályázat

Szerdán zárul az Európa kulturális fővárosa pályázat. Nyolc város pályázza meg a 2023-as magyarországi rendezés jogát.

Pécs után 2023-ban újra Magyarországon lehet az Európai Unió kulturális fővárosa. Ezúttal Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely, Tokaj és Veszprém pályázta meg a címet. A határidőre beérkezett pályázatokat várhatóan 2018 februárjáig tekinti át a magyar és az európai bírálóbizottság és kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat. A folyamatról Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár számolt be az InfoRádió Aréna című műsorában.

„A pályáztatás folyamata új mederbe került az Európai Bizottság szándéka szerint. Felkérnek egy nemzetközi szakértői testületet, amelybe egyébként Magyarország is delegálhat két személyt. Az előválasztási folyamatban van egy nemzeti hatóság, öt-hat minisztérium vesz részt az előkészítésében. Van egy fix összeg, amit általában meg szoktak kapni az Európai Uniótól a lehetőséget elnyert városok, ez a Melina Mercouri-díj, amely egy másfél millió eurós, mintegy ötszáz millió forintos összeg, amelyet programokra költhetnek. Ennek többszörösére szüksége lesz még a győztes városnak, hogy gazdag és hatékony programsorozatot tudjon lebonyolítani.”

Az európai gondolatot, az együttműködések lehetőségét kell felmutatnia a sikeres pályázatnak – tette hozzá Hoppál Péter.

„A szándék az, hogy az európai kulturális övezetben való különleges színt mutassa fel az adott város a pályázatában, illetve az európai gondolat, az együttműködések lehetőségét, a határon vagy határokon is átívelő, nemzeti kultúrák találkozási programjait is feltárjon egy-egy ilyen pályázat.”

2018 végén derül ki, melyik magyar település viselheti majd a címet. Különlegesség, hogy Magyarország 2023-ban az Egyesült Királysággal együtt szerepel a programban. Mindkét ország egy-egy városa lesz Európa kulturális fővárosa, annak ellenére, hogy addigra a britekkel már valószínűleg lezárulnak az Európai Unióból való kilépési tárgyalások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×