eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Már a múzeum sem a régi

Már a múzeum sem a régi

Még decemberben elkezdődik a Néprajzi Múzeum építése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén. Az új épületben a korábbi 1200 négyzetméteres kiállítótér helyett csaknem hétezer négyzetméteren kapnak majd helyet az alkotások - a kerámia látványtár pedig ingyenesen lesz látogatható - mondta az intézmény főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Más a múzeumok feladata

Megváltozik a múzeumok feladata a 21. században és ehhez a változáshoz alkalmazkodik az új Néprajzi Múzeum is a Városligetben, az új múzeumi negyed szerves részeként. – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kemecsi Lajos főigazgató.

„Találkozási helyként kell, hogy működjenek a múzeumok.

A gyűjteményeik bemutatását sokkal aktívabban és nagyobb felületen célszerű megtenniük. Ismeretátadási funkciókkal kell rendelkezniük, ehhez oktatótermek, interaktív helyiségek kellenek. Célközönségben egyre inkább erősödik a fiatalabb korosztályok felé fordulás, mi is készülünk egy gyermekmúzeum megvalósítására. A tudásbázis közzétételénél a kutatói és az érdeklődői információszerzés helyszíneit kell magas szinten kiszolgálni. Nálunk ez könyvtárat és egy archívumkutatói részleget is jelent. Minden olyan terület, ami eddig esetleg kevésbé volt látható a múzeumok iránt érdeklődők számára, egyre inkább előtérbe kerül,

transzparensebbé válnak a múzeumok.”

Jegy nélkül is átjárható

Az átláthatóság mellett az átjárhatóság is sajátja lesz az új múzeumnak, aki nem vált jegyet csak átsétál az épületen, az is egy 4000 tárgyból álló évszázadokat átívelő kerámia gyűjteményt tekinthet meg.

„Maga az épület átjárható lesz; jegyvásárlás nélkül le lehet jutni a földszint alatti részre, ahol mind a két irányban

egy kerámiatér mellett haladhatunk el,

amiben legalább négyezer műtárgyunk lesz, interaktív megoldásokkal. Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményével rendelkezik a Néprajzi Múzeum, ebben a magyar fazekasok által készített népi kerámiák mellett üvegtermékek, porcelánok és a nemzetközi gyűjtemény néhány darabja is benne van.”

Kemecsi Lajos elmondta jövőre újra pályázik a főigazgatói posztra, szakmai és emberi kihívásnak tekinti a múzeum megkezdett költöztetésének végigvitelét. Terveik szerint először egy évig csomagolják a tárgyakat a mára már bezárt Kossuth téri épületben, 2018 novemberében a most épülő új, Szabolcs utcai raktárba viszik át a gyűjtemény egy részét, 2020 elején beköltözik a városligeti új múzeumba az ingyenes kerámia gyűjtemény, 2020 közepén megnyílik ugyanitt a gyermekmúzeum és 2021 májusára már teljes egészében birtokba veszik az épületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×