eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt Tóth Éva

A Magyar Írószövetség megrendülten tudatja, hogy Tóth Éva József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista 2017. december 15-én 78 éves korában váratlanul elhunyt.

Tóth Éva 1939-ben született Debrecenben. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar-francia-spanyol tanári diplomát szerzett. Volt a Magyar Rádió munkatársa, a Corvina Kiadó szerkesztője, majd főszerkesztője, az Új Tükör világirodalmi rovatvezetője. 1990-92 között a Magyar Írószövetség külügyi titkára, az elnökség tagja, 1995-től a választmány tagja volt. 1994-2016 között a Magyar PEN Club alelnöke, 1995-től a Nemzetközi PEN Club fordítói és nyelvi jogi bizottságának tagja. Részt vett a nyelvi jogok egyetemes nyilatkozatának kidolgozásában.

Tóth Éva húszévesen már publikált országos folyóiratokban, majd egymás után jelentek meg verseskötetei, egy spanyol és egy angol válogatás, az Emlékvers című költeményét tizenhét nyelvre fordították le. Versei több mint húsz nyelven jelentek meg folyóiratokban és antológiákban. Számos szakmai elismerésben részesült: Salvatore Quasimodo-pályázat különdíj (1996), Arany János-jutalom (1997), Csokonai-díj (2001), József Attila-díj (2002).

Temetéséről később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×