Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mészáros Márta: titokzatos volt a csendes pimaszságom

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem lehet előre tudni, hogy egy film mekkora sikert ér el - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mészáros Márta filmrendező, aki arról is beszélt, hogy a 20. század második felében egész Kelet-Európában kevés nő kapott lehetőséget a filmrendezésre.

Már ötvenezer néző látta a magyar mozikban Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjét, amely a közelmúltban elnyerte a chicagói filmfesztivál közönségdíját is. A rendező az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, nem lehet előre tudni, egy film mekkora sikert ér el.

„Vannak filmek, amelyek azonnal sikeresek lesznek. Hogy miért, az alkotók sem tudják kiszámítani. Ez a mi filmünkre vonatkozik, ez nem ipari film, nem pénzcsináló. Olyan országokban, ahol nagy a filmgyártás, vannak, amelyek kifejezetten arra készülnek, hogy nagy siker legyen.”

Mészáros Márta hangsúlyozta, a 20. század második felében egész Kelet-Európában kevés nő kapott lehetőséget a filmrendezésre.

„Egy filmhez pénzt kell adni a rendezőnek. Nőknek nem mertek filmet, pénzt adni, mert kockázatos volt. Én voltam az első filmrendezőnő, aki játékfilmet csinált. Látták, hogy én nem vagyok ideges, nem félek tőlük. A csendes pimaszságomat nagyon titokzatosnak tartották. Jancsó Miklós mindig mondta: »Mártuskám, te nem félsz. Szerencséd van.« Őt is megtanítottam nem félni.”

Mészáros Márta elmondta: a cseh, a szlovák és a román filmek jelenleg több nézőt vonzanak, egy-egy alkotás többmilliós nézettséget is elér.