eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mátyás padlója, lándzsa, gyűrű - ritkaságok a középkorból

Az elmúlt évben a fővárosban végzett régészeti ásatások középkori leletanyagát mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum "Középpontban a Középkor" című kiállítása. Láthatnak az érdeklődök olyan majolika csempe köveket, amelyeket még Mátyás király koptatott palotájában, ritkán előkerülő lovagi lándzsát és karneol gyűrűket is.

Az elmúlt év ásatásain előkerült középkori régészeti leleteket mutatja be a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában szerdán nyíló új kiállítás. A Középpontban a Középkor című tárlaton aranypénzek, gyűrűk, fémsisakok, kályhacsempék, öntőtégelyek, kerámiák és viseleti tárgyak is láthatók lesznek, amelyek az Árpád-kortól a török korig a legkülönbözőbb társadalmi rétegeknek képezték a tulajdonát.

A kilenc ásatás középkori régészeti anyagát felvonultató bemutató azt az igényt kívánja kielégíteni, hogy a frissen előkerült leleteket mielőbb, még "a régész forró nyomán" járva láthassák az érdeklődők. Ezek a tárgyak nagyjából másfél évvel ezelőtt még a föld alatt voltak, teljes körű szakmai feldolgozottságuk nem fejeződött be, vagy akár még el sem kezdődött, például épp hogy kikerültek a restaurátorok kezei közül.

Terei György régész közölte: a több mint száz tárgy érdekességét egyrészt az adja, hogy a látogató máshol nem láthatja őket, mert nem kerülnek kiállításra ebben a formában, így a múzeumi raktárak, műhelyek világába, munkafolyamataiba is be lehet tekinteni.

A kurátor kiemelte: a tárlat rendkívüli darabjai a József nádor térről előkerült karneol gyűrűk. 1058 sírból négy halott ujjain találták a régészek a hat darab, egymástól csak nagyon minimális mértékben eltérő, ugyanabból az anyagból készült, féldrágakő gyűrűt. Az, hogy kik viselhettek ilyet, és milyen jogosultsággal bírt az a négy ember, akiken találták, még nem derült ki. Az antropológiai vizsgálat eredménye előtt még az sem tisztázott, hogy férfiakról, nőkről, vagy mindkét nemről van-e szó. A szakemberek annyit tudnak csupán, hogy Magyarországon a fonyódi török kori temetőben, illetve Szerbiában már találtak ilyen gyűrűket.

Szintén különlegességnek számít

  • a karmelita épületegyüttesből előkerült sisak és sisakrostély,
  • a Csalogány utcából előkerült tornalándzsa, amellyel lovagok vívtak egymással,
  • a Mátyás palotájából származó majolika padló tégla és
  • a Margitszigeten talált üveg töredék. Az üveg luxusnak számított, így ha ilyet találnak, az ünnep a régészek számára.

A Középpontban a Középkor a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma tavaly indult kezdeményezésének része, amelynek célja, hogy a régészek bemutassák munkájukat a közönségnek, valamint tudatosítsák azt, hogy milyen gazdag Budapest középkori régészete. A kiállítás január 25-ig látható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×