eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Tavasszal nyílik újra a Szépművészeti egyik kincsesbányája

Tavasszal nyílik újra a Szépművészeti egyik kincsesbányája

A felújításnak köszönhetően több olyan terem nyílik meg, amelyet évtizedek óta nem láthatott a nagyközönség - közölte az intézmény főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Az is kiderült, hogy a Szépművészeti egyfajta régi képtárrá változik.

Baán László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a múzeum csaknem fele megújult, ennek egyik legjelentősebb eredménye, hogy több mint 70 év után tavasztól ismét megnyílik a Román csarnok. 

Utoljára több mint hetven éve láthatta a közönség ezt az eredeti állapotában lenyűgözően szép faliképekkel díszített helyiséget.

Több mint 40 restaurátor dolgozott közel egy éven át a pompás falfreskók megújításán -

mondta Baán László. Hozzátette: a teljes épületet jövő ősszel nyitják meg a nagyközönség számára – az átalakítás révén csaknem 2000 négyzetméternyi kiállítótérrel bővül az épület, mivel a raktárban tárolt tárgyak jelentős része a Szabolcs utcai központba kerül majd át.

"Sok olyan terem is megnyílik, amelyet évtizedek óta nem láthatott a nagyközönség. Ilyen a Michelangelo-terem vagy a szintén több évtizede bezárt szoborkiállítás".

A főigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: alapjaiban újulnak meg az állandó kiállítások, és a tervek szerint a Szépművészetibe visszatérnek a régi nagy mesterek.

"A Szépművészeti ezzel egyfajta régi képtárrá változik, az egyiptomi és az antik gyűjtemény, valamint a magyar és európai régi mesterek kiállítása lesz látható. A 19. századtól napjainkig pedig most a mai Nemzeti Galériába, de a Liget megépítése után az új Nemzeti Galériába kerül a magyar és az egyetemes anyag egyaránt."

Baán László beszélt arról is, hogy az őszi nyitásra egy Leonardo-kamarakiállítással is készülnek. 2019-ben lesz Leonardo halálának 500. évfordulója. Ebből az apropóból a múzeum a Szépművészeti Leonardo lovasszobrához köthető rajzokat kutatta fel a világ különböző nagy múzeumaiban. A tucatnyi képet pedig egy időszaki kiállításon nézheti meg a közönség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×