eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Máté Gábor: hangsúlyos kérdéseket rajzolnak ki a bemutatók

Máté Gábor: hangsúlyos kérdéseket rajzolnak ki a bemutatók

Megnyitotta kapuit a Katona József Színház, a hétvégén már játszanak. Az évadban kilenc bemutatót tartanak, ezek jelentős része kortárs dráma, köztük új magyar alkotásokkal.

Véget ért a nyári szünet, megnyitotta kapuit a Katona, egyelőre csak a Kantinban lehet ücsörögni, illetve már lehet jegyeket váltani a szeptember-októberi előadásokra. Az elmúlt évadban minden eddigi látogatószámot felülmúlva összesen 128 ezer néző látta a színház előadásait, az állójegyekkel együtt így több mint 106 százalékos nézettséget értek el. Máté Gábor már nyár elején beszélt az új évad terveiről: négy bemutató lesz a nagyszínpadon, négy a kamrában, egy pedig a sufniban.

Semmilyen előre kigondolt tematika nem volt, de érdekes módon a bemutatók mégiscsak kirajzolnak hangsúlyos kérdéseket, felvetéseket – tette hozzá a színház igazgatója.

"Furcsa ez. A tavalyi évad olyan volt, mintha a női sorsokkal akartunk volna foglalkozni, annyi olyan előadás volt, aminek egy nő volt a hőse. De ez inkább véletlenül jön ki. A mostani szezonban jó pár kortárs mű lesz, köztük három magyar új kortárs drámával. Ráadásul a kiegészítőkben is egy különleges és speciális tehetségű fiatal angol írónő egy-egy darabját éppen én fogom rendezni az évad elején" - mondta Máté Gábor.

A nagyszínpad első bemutatója Gogol Háztűznézője lesz, amit Ascher Tamás állít színpadra, a Sufni egyetlen bemutatója is egy Gogol-műből készült előadás, a Holt lelkek lesz októberben – ezt Dankó István rendezi.

A tavalyi komoly port felvert Pintér Béla előadás után idén is lesz egy Katonás Pintér-bemutató, amiben három alkotó: Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és Máté Gábor valós néven szerepel majd, de az igazgató óva intett attól, hogy bárki is szó szerint vegye majd a fikciós elemekkel tarkított előadásban elhangzottakat.

Kovács D. Dániel a Berlin, Alexanderplatzot rendezi tavasszal a nagyszínpadon, Székely Kriszta pedig Ithaka címmel visz színre egy előadást. A Kamra első bemutatója a Máté Gábor rendezésében színre kerülő, s már említett Kirkwood-darab, a Munkavégzés során nem biztonságos. Bognár Péter költő írt egy verses színdarabot a színház felkérésére, a Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler-t Gothár Péter rendezi. Lesz egy Spiró: Széljegy Zsámbéki Gábor rendezésében, Pelsőczy Réka pedig az Ürgéket állítja színpadra.

Két új tag szerződött a társulathoz – tette hozzá Máté Gábor.

"Két fiatal, frissen végzett egyetemista, Rujder Vivien és Udér Zsolt lesznek a társulat tagjai. Ők ketten Dömötör András és az én osztályomba jártak a Színművészeti Egyetemen, idén diplomáznak. A nézőink már megismerhették őket, mert már jó pár bemutatónkban játszottak. Azt reméljük, hogy teljes jogú tagjaivá válnak a színházi társulatnak".

Az évad első előadása vasárnap a 9 éve futó Portugál lesz, az első bemutatót október elején tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×