eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Megszépítik a házat, ahonnan indult Zalán futása

Vidékfejlesztési támogatással felújítják a Tolna megyei Pincehelyen a Csefalvay család görbői kúriáját, Vörösmarty Mihály egykori lakhelyét, ahol elkezdte írni Zalán futása című művét.

A község önkormányzata közel 50 millió forintos támogatást nyert el a műemlék jellegű épület külső felújítására - közölte Fekete Gábor, a település független polgármestere az MTI-vel.

A 300 négyzetméteres, klasszicista stílusú házon építése óta jelentős rekonstrukciót nem végeztek, több helyen beázik, az ajtók elkorhadtak, falai vizesednek. A támogatásból teljesen szigetelik az épületet, felújítják a tetőt, külső nyílászárókat cserélnek, hőszivattyút építenek be, és kicserélik a ház vezetékrendszerét - mondta a falu vezetője.

A Csefalvay család kúriája az 1810-es években épült klasszicista stílusban; az akkor készült boltozatos szoba és két, hozzá kapcsolódó terem később több helyiséggel, nyitott tornáccal, majd egy háromosztású, tornácos szárnnyal bővült. A Csehfalvay Ferenc alispánsága alatt alispáni hivatalként működött épületben Vörösmarty Mihály 1822-23-ban patvarista joggyakornok volt.

Az irodalomtörténet szerint a költőt jó barátság fűzte a Csefalvay családhoz, itt írta meg a Zalán futása előszavát, és a hagyomány szerint egy fenyőfába monogramját is bevéste. A két betű már nem kivehető, a fenyőt azonban a költő fájaként tisztelik, és helyben védetté nyilvánították.

A házban, amely nyaranta képzőművészeti alkotótábornak ad otthont, népművészeti kiállítás, valamint Vörösmartyt idéző írások és a költő szobra látható. A felújítás után az önkormányzat a múzeum folyamatos nyitva tartását, illetve a ház egyik szárnyában lévő, húsz férőhelyes szállás fejlesztését tervezi - közölte a polgármester.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×