eur:
394.84
usd:
371.42
bux:
66081.67
2024. április 16. kedd Csongor
Gryllus Dániel: Hogy került a Kaláka egy ilyen sorba?

Gryllus Dániel: "Hogy került a Kaláka egy ilyen sorba?"

Magyar Szabadságért díjat kapott a Kaláka együttes. Gryllus Dániel az elismerés átvétele után az InfoRádiónak úgy fogalmazott: álszerénység nélkül elmondható, hogy a Kaláka megalapítása óta a magyar identitás megerősítéséért is dolgozik határon innen és túl.

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány 2000-ben alapította a Magyar Szabadságért díjat, amelyet azóta minden évben június utolsó szombatján adnak át, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulását ünnepelve. A korábbi években többek között díjazták Nemeskürty Istvánt, a Kormorán együttest, Sebestyén Mártát, Grosics Gyulát, Csoóri Sándort, Jókai Annát, Böjte Csabát és Halász Juditot is. Gryllus Dániel az InfoRádiónak úgy fogalmazott nagy megtiszteltetés, hogy a Kaláka együttes is csatlakozhat ehhez a rangos névsorhoz.

„Nagy művészek, kicsit meg is remegett a lábam, hogy kerülünk mi egy ilyen sorba... Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen rangos elismerést kaptunk. Mi csak azt csináltuk, amit lehetett és erőnkből tellett. Mást sem csinálunk, csak énekeljük a magyar és magyarra lefordított világköltészetet. Talán már nem álszerénység, ha azt mondom, ezek már tőlünk is ismertek. Sokan elmondják, mennyit jelentünk az anyanyelvünk szempontjából itt és távol innen, más kontinenseken és a határon túli településeken. Azt senki nem gondolja, hogy ettől a tevékenységtől mentek volna ki az oroszok, de vannak, akiknek az identitásuk megőrzésében a Kaláka is szerepet játszott és benne van a magyarságtudatában az, amit eddig letettünk azt asztalra.”

A Kaláka együttes immár 48 év alakult, dalaik, megzenésített verseik száma megközelíti az ezret és 25 lemezük jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

Egyre durvább, ami az OTP-vel történik

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×