Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint lesz magyar filmsiker? Kezdődik a cannes-i filmfesztivál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma nyitja meg kapuit a 70. cannes-i filmfesztivál, ahol több magyar film is helyet kapott a hivatalos programban. Itt debütál Mundruczó Kornél új filmje, a Jupiter holdja.

A hivatalos versenyprogramban négy amerikai alkotás mellett főleg európai filmek versenyezhetnek, de idén kiemelkedő a magyar részvétel is a fesztiválon: Magyarország öt alkotással, köztük egy koprodukcióval vezeti a listát a meghívott filmek számát tekintve a közép-európai országok közül.

 Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje a 70. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában indul, a világpremier péntek este lesz a fesztiválpalotában. Ezzel a magyar rendező már ötödik alkalommal szerepel a filmfesztivál hivatalos válogatásában. A film a megváltás és a csoda lehetőségéről szól - egy különös barátság történetén keresztül. A főszereplője pedig egy menekült fiú, akit Jéger Zsombor alakít.

„Ideológiai forgácsok széthullottak és Európa valamennyire szédül, bizonyos részei pedig zuhannak, ide sorolom Magyarországot is, nekem, mint felelős alkotónak reagálnom kellett erre. Van-e még bármi, ami minket összetart, összetarthat, erről szól a film – mondta Mundruczó Kornél rendező.

A Jupiter holdja a kortárs film legtekintélyesebb alkotóival együtt versenyez az Arany Pálmáért, amelyet eddig még sosem nyert el magyar film.

Kristóf György első játékfilmje, az Out a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera díjért versenyez, a világpremier hétfőn lesz. A film egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció készítésében számos magyar alkotó vett részt, köztük a főszereplő Terhes Sándor és a film operatőre Pohárnok Gergely.

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a fesztivál filmes egyetemek legjobbjait felvonultató válogatásban szerepel. A 32 perces Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült vizsgafilm egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól mesél. A cannes-i díszbemutató egy hét múlva lesz.

Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát - 61 évvel a cannes-i premiert után - a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzi a Cannes Classics.

A fesztiválra és azzal párhuzamosan megrendezendő filmpiacra mintegy 45 ezer szakmai résztvevőt várnak, számuk az elmúlt húsz évben megduplázódott, a filmbemutatókról és a kísérő rendezvényekről 4500 újságíró tudósít.

Az Arany Pálmát a május 28-i záróünnepségen adják át, a nemzetközi zsűri elnöke Pedro Almodóvar spanyol rendező. A cannes-i filmfesztivál 70. alkalommal nyitja meg kapuit. Az ünnepi alkalomra új külsőt kap a fődíj. Az első Arany Pálmát, a város címerére utaló pálmaágat 1955-ben Delbert Mann amerikai rendező vehette át Marty című filmjéért.