eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Felháborodással indult a cannes-i fesztivál

Arnaud Desplechin Les Fantomes d'Ismael című filmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 70. cannes-i filmfesztivál.

A seregszemlét Lily-Rose Depp francia-amerikai színésznő és Aszgar Farhadi iráni filmrendező nyitotta meg. A szervezők szándéka szerint Vanessa Paradis énekesnő-filmszínész és Johnny Depp filmsztár 19 éves lánya a fiatalságot jelképezi, míg az Oscar-díjas iráni rendező az elkötelezett szerzői mozit testesíti meg a fesztiválon.

Az est háziasszonya 2003 után ismételten Monica Bellucci volt, aki olaszul, angolul és franciául köszöntötte a közönséget. Az olasz filmsztár nyolcadik alkalommal vesz részt a világ egyik legrangosabb filmes találkozóján, és előzetesen elmondta, hogy a cannes-i fesztiválnak köszönettel tartozik, mert anélkül feltehetően más lett volna a karrierje.

A versenyen kívül bemutatott francia nyitófilm rendezője, Arnaud Desplechin visszatérő vendége a fesztiválnak, tavaly a zsűriben foglalt helyet. Legújabb alkotása önéletrajzi ihletésű: főhőse egy szerelmi háromszögbe kerülő filmrendező. A főszerepeket az Oscar-díjas Marion Cotillard és Charlotte Gainsbourg alakítja Mathieu Amalric oldalán, aki hetedik alkalommal dolgozik együtt Desplechinnel.

A megnyitón a közönség nagy tapssal fogadta a zsűrielnök Pedro Almodóvar spanyol rendezőt, aki a testület nyolc tagja - Will Smith amerikai színész, producer, kétszeres Grammy-díjas zenész, Jessica Chastain amerikai színésznő, Agnes Jaoui francia színésznő, forgatókönyvíró, rendező, Maren Ade német rendező, Paolo Sorrentino Oscar-díjas olasz rendező, Pak Csan Vuk dél-koreai rendező, Gabriel Yared francia zeneszerző és Fan Ping-ping kínai színésznő - gyűrűjében vonult fel a Fesztiválpalota vörös szőnyegén.

Pedro Almodóvar a zsűri sajtótájékoztatóján nyomást gyakorolt a Netflixre, annak érdekében, hogy videómegosztó portál a versenyprogramba beválogatott két filmjét a mozikban is bemutassa, s ne kizárólag 100 millió előfizetőjének tegye hozzáférhetővé.

A fesztivál korábban sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "semmilyen megoldást nem lehetett találni" a Netflixszel, s ezért bejelentette, hogy a jövő évi szabályozásában kötelezővé teszi a versenybe meghívott alkotások franciaországi mozibemutatóját.

"Hatalmas ellentmondás lenne, ha az Arany Pálmát vagy más díjazott alkotást nem lehetne megnézni a mozikban" - mondta a zsűrielnök. Almodóvar szerint a két alkotás a jelen helyzetben nem kaphat semmilyen díjat.

A Netflix által finanszírozott két filmet egyébként nagy várakozás előzi meg: a Dustin Hoffman főszereplésével és Noah Baumbach rendezésében készült The Meyerowitz Stories-ról, valamint a dél-koreai Bong Dzsun Ho fantasztikus kalandfilmjéről, az Okdzsáról van szó, amely Tilda Swinton és Jake Gyllenhaal közreműködésével készült.

A Netflix annyiban változtatott korábbi álláspontján, hogy bejelentette, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban moziban is meg lehet majd nézni a két filmet ugyanakkor, amikor az előfizetőknek is hozzáférhetővé válik.

A hivatalos megnyitó közel 3000 fős közönsége rövid részleteket is láthatott az idei válogatás filmjeiből. A nézők között foglalt helyett többek között az amerikai Susan Sarandon, Julianne Moore, Robin Wright, Elle Fanning, a francia Sandrine Kiberlain és a spanyol Rossy de Palma.

A május 28-éig tartó seregszemle hivatalos versenyprogramjában 19 alkotás, köztük

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című legújabb filmje versenyezhet a fődíjért, az Arany Pálmáért.

A megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön a Leviatán című orosz film rendezőjének, Andrej Zvjagincevnek a Loveless című alkotásával és Todd Haynes Wonderstruck című, Julianne Moore és Michelle Williams főszereplésével forgatott filmjével veszi kezdetét a verseny. A magyar versenyfilmet péntek este mutatják be.

A hivatalos program második legfontosabb szekciójában, az Un Certain regard (Egy bizonyos nézőpont) nevű versenyben 18 alkotás, köztük Kristóf György első játékfilmje, az Out mutatkozhat be. Ez utóbbi film a legjobb elsőfilmet megillető Arany Kamera díjért is versenyez. Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a Cinéfondation válogatásban szerepel, Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája a Short Film Corner szekcióban mutatkozik be. Emellett bemutatják Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×