eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ilyen lesz az idei Sziget

A Sziget az elmúlt negyedszázadban Magyarország legnagyobb turisztikai attrakciójává vált - mondta Gerendai Károly, a 25. alkalommal megszervezett fesztiválról tartott sajtótájékoztatón, amelyen elhangzott: 52 országból érkeznek fellépők a több mint ezer programot felvonultató rendezvényre.

"A 25. Sziget nem a múltról, hanem a jelenről és a jövőről fog szólni" - szögezte le a főszervező. A jubileum kapcsán kiemelte, hogy a Sziget egy baráti társaság hirtelen jött kezdeményezéséből indult 1993-ban. Az indulás évében 26 millió forint volt a fesztivál költségvetése és 43 ezren látogattak el a rendezvényre,

idén már 6,3 milliárd a büdzsé és elképzelhető a tavalyi 496 ezres látogatócsúcs felülmúlása is.

Hozzátette: évente 80-85 ezer külföldi fordul meg a Szigeten.

"A Szigetnek soha nem ment olyan jól, mint most, tavaly mégis úgy éreztem, a 25. évforduló jó apropó lesz számomra kilépni a napi operatív munkából és átadni a stafétát. A cég akkor lesz jobb, ha a szakemberek jobbak, mint én, nekem egyre kevésbé van közöm ahhoz, ahogy a fesztivál mai közönsége gondolkodik" - hangsúlyozta Gerendai Károly.

Megjegyezte, hogy már meghozta ezt a döntést, amikor tavaly megkezdődtek a tárgyalások a Providence Equity Partners amerikai befektetővel, amely idén év elején a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70 százalékos tulajdonosa lett. "A befektető cég éppen olyan, amilyet elképzeltünk magunknak: a mi szakmai tapasztalataink felhasználásával biztosít lehetőséget a további bővülésre. Egyelőre még vizsgáljuk a célpiacokat, a lehetséges projekteket, a továbblépés iránya csak később körvonalazódik".

Kádár Tamás cégvezető kiemelte: a Sziget változatlanul

a szabadság, a sokszínűség, a tolerancia, a befogadás, a multikulturalitás értékét képviseli.

Idén több mint ezer program lesz, 52 országból érkeznek fellépők. Tovább színesedik a látvány és egyre nagyobb a hangsúly a környezettudatosságon.

"A látványt befolyásoló Art of Freedom nemzetközi pályázatra több száz építmény, szobor, installáció pályaműve érkezett szerte a világból. A zöld program keretében a tervek szerint a vízhasználat jelentős részét idén ivóvíz helyett a Duna vizéből oldjuk meg. Fontos előrelépés, hogy tavaly az összes begyűjtött hulladék 35 százalékát hasznosították újra, idén öt recycling centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni" - jegyezte meg Kádár Tamás.

Kitért arra, hogy a Sziget 2017-ben csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség Take a Stand elnevezésű kezdeményezéséhez, amely szeretné meggyőzni a fesztiválozó közönséget a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és a jövő közéletének formálásában.

Az idei, augusztus 9. és 16. közötti Sziget fellépői között lesz mások mellett Pink, PJ Harvey, Wiz Khalifa, a Kasabian, a Chainsmokers, Jamie Cullum, a Kensington, DJ Shadow, a Bad Religion, a GusGus, az Interpol, Goran Bregovic, a Klezmatics és a Tamikrest, valamint természetesen a teljes hazai élmezőny.

A nem zenei programok közül kiemelkedik a Nagy Utcaszínház, amelyet idén az argentin-spanyol Aerial Jockey Strada és a francia Collectif Arbuste társulat hoz el. A Cirque du Sziget sátra ezer férőhelyesre bővül, itt mutatják be műsorukat a Baross Imre Artistaképző tanulói, a spanyol Compania Vavel Circus, a kanadai Machine de Cirque, illetve a Cirque Alfonse.

"Ezek és több más helyszín produkciója kifejezetten a Szigetre születik" - jegyezte meg Kardos József programigazgató.

A Színház- és Táncsátorban különlegesnek ígérkezik a francia Compaigne Käfig társulat Pixel című előadása, a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon a kubai zongoravirtuóz, Jorge Luis Pacheco fellépése, a blues színpadot új helyszín váltja, a The Music Box, ahol énekes-dalszerzők lesznek láthatók és hallhatók, a Vándor Vurstliban a holland Mr. Image Theatre óriás rovarokkal árasztja el a fesztivál területét és itt lesz az indiai Circus Raj hagyományos cirkuszi produkciójával.

Mint elhangzott, új helyszín a Cardbordia sátor is, ahol kartondobozokból épülnek installációk, a Cine Concert programsorozat keretében némafilmeket vetítenek élő zenei kísérettel, a Magic Mirror sátorban a Limbo ausztrál társulat meghökkentő showja is várja az érdeklődőket. Újdonság Sziget 25 Cruisin séta-, partyhajó, amelyen napközben táncos városnézést lehet tenni a Dunán.

Technológiai újítás a fizetési rendszerben, hogy a Sziget applikáción keresztül díjtalanul lehet feltölteni a fesztiválkártyát, amihez rögtön a belépésnél, sorbanállás nélkül hozzá lehet jutni. Jelen lesz a Szigeten a legelterjedtebb globális üzenetküldő alkalmazás, a Viber is, amely Mission: Szitizen című küldetésével nyújt hasznos információkat a felhasználóknak a Szigetről.

Az idei programok ugyan nem a múltra koncentrálnak, az elmúlt 24 év Sziget-fotóiból azonban készült egy kiállítás, amely július végétől szeptember elejéig lesz látható a Nagymező utcai Capa Központban, szigetes karszalaggal ingyenesen.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×