eur:
395.1
usd:
371.72
bux:
66231.87
2024. április 16. kedd Csongor

Ingyen nézhetnek előadásokat a Nemzeti Színházban a diákok

Tizenegy bemutatót, köztük négy nagyszínpadi premiert tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház – többek között Silviu Purcarete, Csiszár Imre, Kiss Csaba és Zsótér Sándor is rendez a teátrumban. Ősztől négy előadást ingyenesen játszanak majd. Vidnyánszky Attila pedig decemberben újra megpályázza a főigazgatói posztot.

Bánk bán és Az ügynök halála

Vidnyánszky Attila Bánk bán-rendezésével indul a következő évad a Nemzeti Színházban. A főigazgató már többször színre vitte Katona József drámáját – többek közt a Jordán Tamás vezette Nemzetiben is 2002-ben.

„Nagyon izgalmas, szép, nagy, formabontó, sok színházi nyelvújító szándékot felmutató előadás volt. Ez teljesen másként lesz, itt is lesz sok minden; időben, a jelenben, a múltban és a jövőben ugrálunk majd. Mátrai László a Bánk bánunk, Udvaros Dorottya Gertrudis megformálója. Javában folynak a próbák.”

Ezt követi a Gobbi Hilda Stúdióban Arthur Miller: Az ügynök halála című darabja, amelyet Csiszár Imre állít színpadra - Blaskó Péter főszereplésével.

„Talán nem árulok el titkot, ha elárulom, hogy amikor Blaskó Pétertől megkérdeztem, mi van a szíve csücskében, milyen darabot szeretne játszani a nemsokára hetvenéves színész. Ezt a darabot nevezte meg.”

Figaro házassága

Az évad első nagyszínpadi bemutatója a Figaro házassága lesz – ezt Sardar Tagirovszky rendezi.

„Nagyon fontosnak érzem, hogy az akkori és a mostani kor között képződjön egy híd, ami képes megmutatni, hogy mi tulajdonképpen semmiben nem különbözünk az akkori emberektől,

ugyanolyan kiszámíthatóságokban létezünk a magunk pici életében.”

Házasság Palermoban

Goldoni ritkán játszott darabját Házasság Palermoban címmel viszi színre a stúdióban Kiss Csaba.

„Számomra ez azért fantasztikus történet, mert abból a korszakából származik Goldoninak, amikor felfedezte, hogy

a jellemvígjáték mindenfajta vígjáték csúcsa.”

Úri muri

Utána Vidnyánszky Attila állítja színpadra Móricz Zsigmond Úri muriját, amelyet korábban már Debrecenben is rendezett. A színházi munkával párhuzamosan tévéfilmet is készítenek a regényből.

Szent szörnyetegek

Dér András a stúdióban Jean Cocteau: Szent szörnyetegek című művét állítja színpadra.

„Egy színészvilágon belüli szerelmi háromszög története. A színész színpadi és azon kívüli létezésének világa.”

Cseresznyéskert

Silviu Purcarete ismét dolgozik majd a Nemzeti Színház társulatával – ezúttal Csehov Cseresznyéskertjét rendezi majd – mondta Vidnyánszky Attila.

„Purcarete úgy működik, hogy nem mond címet, hanem udvarolni kell neki címekkel. Hosszú hónapok telnek el azzal, hogy

»esetleg mester, ezeket megrendeznéd?«.

Nagy pávatánc eredményeként a végén aztán rámutat valamire. Nagyon örülök, mert a nagyszínpadunkon nincsen Csehov. Biztos, hogy nagy élmény lesz a színészek számára, nagy varázslat, mint minden Purcarete-előadás.”

Pogánytánc és Egri csillagok

Brian Friel Pogánytáncát Bozsik Yvette viszi színre, Gárdonyi művéből, az Egri csillagokból pedig Zalán Tibor készít színpadi átiratot, amelyet Vidnyánszky Attila rendez majd.

A gömbfejűek és a csúcsfejűek

Zsótér Sándor ismét egy Brecht-darabbal dolgozik majd: Shakespeare Szeget szeggel című drámája ihlette A gömbfejűek és a csúcsfejűek-et mutatják be.

Az igazgató elmondta: ősztől négy előadásukat - a János vitéz, a Csongor és Tünde, a Tóth Ilonka és A fehér felhő című darabot -

a diákok számára ingyen fogják játszani.

"Olyan előadások ezek, amelyekre előjegyzés van már őszre, tehát nem arról van szó, hogy nem tudjuk eladni a jegyeket. Ilyen problémánk nincs is, nem nagyobb, mint bárhol máshol. Január óta nem volt 90 százalék alatti hetünk."

Vidnyánszky Attila igazgató, akinek ötéves mandátuma a jövő évad végén jár le, a Nemzeti Színház keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy újra pályázni fog a színház vezetésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×