eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Íme a kút, amely lepipál több nagy múzeumot is

Íme a kút, amely lepipál több nagy múzeumot is

Jól keresnek vele az örök városban.

A világ minden tájáról özönlő turisták tavaly 1,4 millió euró (436,7 millió forint) értékben dobáltak be pénzérméket a római Trevi-kútba, amely így nagyobb "bevételt" hozott, mint az olasz főváros némely nagy múzeuma.

A La Repubblica című lap szerdai beszámolója szerint a világhírű szökőkútból a múlt évben kihalászott fémpénzek együttes értéke 100 ezer euróval (31 millió forint) haladta meg a felújítás előtti esztendő, 2013 "bevételét", és több volt, mint például az öt helyszínen működő Római Nemzeti Múzeumé, amely kénytelen volt beérni 1,1 millió euró bevétellel.

A hagyomány szerint háttal a medencének állva kell egy pénzérmét bedobnia a szökőkútba annak, aki biztosra akarja venni, hogy vissza fog még térni az örök városba.

Íme a kút, amely lepipál több nagy múzeumot is

A babona évtizedek óta jól jövedelmez Rómának, az önkormányzat dolgozói hetente gyűjtik be a szökőkútba dobált pénzt, amelyet a Karitász katolikus segélyszervezetnek ajánlanak fel.

A Nicolo Salvi (1697-1751) olasz szobrász tervezte barokk remekmű különösen nagy számban vonzza az érdeklődőket azóta, hogy két évig tartó felújítás eredményeként régi fényében, az alakokat még jobban kiemelő megvilágításban ragyogott fel 2015 novemberében. A restaurálás 2 millió euró költségét a Fendi divatház finanszírozta.

Évi három millió látogatóval a világ egyik legnépszerűbb műemléke a szökőkút, amelyet nem utolsó sorban Federico Fellini Édes élet című filmje - és benne a medencében éjszaka megmártózó Anita Ekberg - tett világhírűvé.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×