eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Holdfény: Emberközelien ábrázolt nyomasztó téma

Az Index filmkritikusa szerint a Holdfényben Barry Jenkins kiváló ízléssel mutatja be, hogy mekkora hátránnyal indul az életben egy olyan szegény floridai fiú, aki rájön, hogy a férfiakhoz vonzódik. És bár valóban kényes témát érint, mindezt szépen felépítve, nem direkt módon teszi, gyönyörű képekkel - mondta az InfoRádiónak Sajó Dávid. Az alkotás elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Nagyon szépen van felépítve az életútról szóló film – emelte ki az Index filmkritikusa.

„Három idősíkban nézzük a filmet, először a kisgyerek, aztán a gimis tinédzser, majd a felnőtt. Tinédzser koráig nincs kimondva, mi a problémája, ezért szépen, ízlésesen építi fel, hogy ezzel a sráccal valami nincs rendben. Az anyja, a barátai nem fogadják el, ő sem magát, szép lassan, ízléses módon hozza elő a film, hogy meleg.”

Gyönyörűen dolgozza fel az alapból is nyomorúságos sorson belül egy ilyen plusz teher milyen társadalmi és szociális nehézségekkel jár, hogy közben a szeretet és a szerelem végig érezhető a filmen – mondta Sajó Dávid. Hozzátette, annak, hogy Oscar-díjat kapott, lehet oka a téma és a feldolgozás szépsége is.

„Mindig hálás egy olyan filmet jelölni az Oscar-díjra, amiben kisebbségekről, szegénységről, drogokról, ráadásul igaz történetről van szó. Ebben a filmben minden megvan, ami az Oscar-díjhoz kell. A rendezőnek ugyanakkor sikerült olyan ponton megfognia mindezt, hogy nincsenek külön kiemelve, csak a főszereplőre fókuszál, aki próbálja túlélni a nyomorúságos életét, találkozik ezekkel a dolgokkal; drogokkal, szegénységgel, az őt csesztető osztálytársakkal – ez a rész emeli ki művészileg a filmet.”

Emberközelien és nem nyomasztóan mutatja be a fiú nehéz sorsát – mondta az Index filmkritikusa. Hozzátette, bár szomorú és nyomasztó a téma, nem kell ok nélkül szomorúnak lenni a film alatt, olyan szépek a képek, meleg színeket használ. Sajó Dávid elmondta, annyira élvezte, hogy kétszer is megnézte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×