eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Újra van magyar indoka a virrasztásnak

Újra van magyar indoka a virrasztásnak

Magyar idő szerint vasárnap éjjel adják át az Oscar-díjakat. A Los Angeles-i gálán a várakozások szerint tarolni fog a Kaliforniai álom és a Holdfény. Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje is versenyez a programban.

Komoly siker, hogy idén is szoríthatunk egy magyar alkotásnak az Oscar-gálán. Ezúttal az élőszereplős rövidfilm kategóriában versenyez Deák Kristóf Mindenki – angolul Sing címen futó filmje. 

„A Mindenki egy kislány története. Új iskolába kerül, ahol a kórusba is beléphet. Először nagyon örül, de aztán hamar kiderül, hogy kórusvezető tanárnőnek elég sajátos módszerei vannak, hogy sikeressé tegye ezt a kórust, mindenáron. A gyerekeknek meg kell találniuk a módját, hogy megoldják az ebből fakadó igazságtalanságot” - mondta a rendező.

Még egy kisebb magyar vonatkozás: az animációs filmek kategóriájában Oscar-díjra jelölt A vörös teknős nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták, és a teljes színezése is itt zajlott.

A rekordszámú jelölés alapján sejthető, hogy a Golden Globe után az Oscaron is tarol majd a Kaliforniai álom. Damien Chazelle alkotása, amely Réz András filmesztéta szerint egy igazán szerethető film, de a mozikban nem lesz nagy siker.

„A Kaliforniai álomnak az a különlegessége, hogy sokkal ironikusabban hozza vissza ezt a műfajt, tehát teljesen nyilvánvaló a nézőknek, nem a klasszikus filmmusicalt fogják látni.”

Réz András megjegyezte: évről évre érezhető, hogy az Oscar-díjas filmek és a közönség által rongyosra nézett alkotások közt egyre kisebb az átfedés.

A legjobb film kategóriában is versenyez a másik nagy esélyesnek tartott Holdfény, ami a Golden Globe-on elnyerte a legjobb drámának járó fődíjat, és nyolc jelölést válthat díjra az Oscaron. A film főszereplője egy fekete bőrű fiú, aki Miami egyik kemény környékén nő fel, és először kamaszként, majd ifjúként keresi önmagát, végül pedig harmincas férfiként kell szembenéznie múltja traumáival és másságával.

A legjobb film díjáért versenyben van még az Oroszlán, az Érkezés, A fegyvertelen katona, A számolás joga, A régi város, A préri urai és a Fences.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×