eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mangalicafesztivál a hétvégén Budapest közepén

Ma kezdődik és a hétvégén is tart a Mangalica Fesztivált a Szabadság téren. A korábban milliószámra tartott, szegények eledeléből, zsírsertésből magas minőségű prémiumtermék-alapanyag lett – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A mangalicasertés Magyarország egyedüli őshonos sertésfajtája, több mint 170 éves múltra tekint vissza, hiszen az 1800-as évek elején nemesítették – mondta Tóth Péter.

„Milliós nagyságrendben tartották száz évvel ezelőtt, a 90-es évek elejére az állomány létszáma 200 alá esett, a kihalás szélére került. A mangalicafesztiválok és az új fogyasztói igényeknek köszönhetően ívelt fel ismét a fajtának a sorsa” - közölte az egyesület elnöke.

Elmondta, hogy három színváltozata van: a szőke, a fecskehasú és a vörös.

Ma már közel tízezer koca van az országban, kétszáz tenyésztőnél. Ez nagyon magas minőségű húsú fajta, márványozott, sötétvörös, magas élvezeti értékű húsról van szó, amiből magas minőségű szárazáru készíthető, de friss húst is ad, így egyre több elegáns étteremben is találkozhatunk mangalicával – tette hozzá Tóth Péter.

Szegények eledeléből prémiumtermék

A korábban milliószámra tartott, szegények eledeléből, zsírsertésből magas minőségű prémiumtermék-alapanyag lett – hangsúlyozta.

Tizedik alkalommal rendezik meg a budapesti Mangalicafesztivált a Szabadság téren. Az ingyenes eseményen olyan termékeket lehet venni, amelyeket azok az emberek gyártanak, akik az állatokat is tartják, vagyis itt magukkal a termelőkkel lehet találkozni.

Természetesen a legkülönfélébb gasztronómiai csemegék lesznek. A télen kedvelt forralt boron és pálinkán túl sajtok, méz és kirakodó vásár várja a látogatókat.

Az egyesületének elnöke elmondta, hogy napközben népzenei, populáris programok vannak, este pedig utcabál. Egy főzőverseny is lesz, amire több mint száz csapat jelentkezett. Különleges program, hogy Budapest belvárosában, a Szabadság téren lehet mangalicaételeket főzni.

„Az amerikai nagykövetség vezetői minden évben felkeresik a fesztivált, amely gyakorlatilag a követség bejárata előtt van. De ennek külön apropót ad, hogy 2009 óta komoly sikereket arat a mangalica az Egyesült Államokban, és több éves együttműködési folyamat eredményeként sikerült elérni, hogy tavaly ősztől már kereskedelmi mennyiségű mangalicahús kikerüljön az Egyesült Államokba. Egyre több amerikai farmer is érdeklődik mangalicatenyésztés iránt, egyre több fine dining étterem és komoly gasztronómiai lánc érdeklődik és rendel is mangalicatermékeket” - emelte ki Tóth Péter.

Az elmúlt nyolc év ázsiai piacnyitása után most számítunk az Egyesült államokra és talán Dél-Amerikára is – tette hozzá a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×