eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egy valódi világpolgárnak ítélték a zenei világ Nobel-díját

Sting brit énekes, dalszövegíró és Wayne Shorter amerikai jazzszaxofonos, zeneszerző kapja idén a zenei világ Nobel-díjaként emlegetett svéd Polar-díjat - jelentette be a díjat odaítélő bizottság.

Sting, eredeti nevén Gordon Sumner az indoklás szerint azért kapja az elismerést, mert "többféle zenei műfajban alkotott, mint generációja bármely más zenésze". Kiemelték: a klasszikus popzenét virtuóz zeneiséggel és műfaji nyitottsággal kombinálta.

"Sting valódi világpolgár, aki fáradhatatlanul használta hírnevét arra, hogy az emberi jogokat védje" - olvasható a közleményben.

A bizottság szerint Wayne Shorter zenéjén keresztül többet lehet megtudni az életről és az univerzumról. Shorter "mindig szokatlan utakat keresett", együtt dolgozott többek között az Art Blakey's Jazz Messengersszel, Miles Davis Second Great Quintetjével és a Weather Report fúziós jazzegyüttessel.

"Szólóművészként hat évtizeden át készített albumokat és a jazz történetének számos örökzöld kompozícióját alkotta meg" - közölte a Polar Music Prize bizottsága.

A díjazottak egy-egy millió svéd koronát (32,6 millió forintot) vehetnek át az elismeréssel együtt június 15-én XVI. Károly Gusztáv svéd királytól Stockholmban.

A Polar Music Prize elnevezésű zenei díjat Stig Anderson, az ABBA együttes egykori producere, a Svéd Királyi Zeneakadémia 1997-ben elhunyt tagja alapította 1989-ben 42 millió svéd koronás hozzájárulással.

A világ legjelentősebb zenei trófeáját akarta létrehozni, amellyel évente egy vagy több embert, csoportot vagy intézményt tüntetnek ki műfajtól függetlenül ismerve el kivételes teljesítményüket.

A rendszerint egy popzenészt és egy klasszikus zenészt elismerő díjat 1992-ben adták át először. A korábbi nyertesek között volt Yo-Yo Ma amerikai csellóművész és Paul Simon dalszerző, énekes, Patti Smith amerikai énekesnő és a Kronos Quartet, Ligeti György zeneszerző és B. B. King amerikai blueszenész, valamint Paul McCartney, Bob Dylan és a Led Zeppelin.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×