eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ma tüntetik ki a kultúra lovagjait

Vasárnap, a magyar kultúra napján a Falvak Kultúrájáért Alapítvány három Egyetemes és huszonöt Magyar Kultúra Lovagja, illetve egy Magyar Kultúra Apródja címet adományoz a kultúra különböző területein "lovagiasan", huzamos ideje tevékenykedők számára. Az ünnepséget a budapesti Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban tartják.

Az alapítvány a Magyar Kultúra Lovagja címet adományoz Rezi Erika Gabriella iskolaigazgatónak, Kovács Norbert néptáncosnak, Babják Péter nyugdíjasnak, Baloghné Domonkos Malvin karnagynak, Bukovics János vadőrnek, Dávid Lajosnak, a nagybányai Magyarház vezetőjenek, Ernszt Katalin művelődésszervezőnek, Farkas Gábor tanárnak, Farkasházi István drámapedagógusnak, Galánfi András fafaragónak, Grúz Atilla kultúraszervezőnek, Hajdu Imre újságírónak, Ifj. Haszmann Pál helytörténésznek, Higyed Gyöngyi karnagynak, Juhász Ferenc pénzügyőrnek, Kalita Gábor közíró, festőművésznek, Kretity Károly műemlékvédőnek, Láng Miklós főkönyvelőnek, Milbichné Tallér Mária varrónőnek, Pödőr György mérnöktanárnak, Sturcz Zoltánné mézeskalács készítőnek, Szabó Zoltán Tibor karnagynak, Szöllősy József hegedűművésznek és Tarnai Kiss László zenepedagógusnak - közölte az alapítvány az MTI-vel.

Egyetemes Kultúra Lovagja elismerést nemzetközi kulturális együttműködésért, valamint két vagy több nemzet kultúrájának együttes ápolásért adományoznak, ezt idén Béres György pap, gregoriánkutató és Neufeld Róbert Hägersten közgazdász, író kapja, a Magyar Kultúra Apródja címet pedig Lajkó István zongoraművész veheti át.

A magyar kulturális örökség ápolásáért odaítélt Örökség serlegeket az alapítvány és a Magyarország Felfedezői Szövetsége a Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapatnak, a Kéknefelejcs Néptánccsoportnak, a Zhutipe Hátrányos Helyzetűeket Segítő Alapítványnak, illetve az Oladi Általános Iskola Színházodújának adja át idén.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából posztumusz Egyetemes Kultúra Lovagja címet adományoz az alapítvány Kálvin János reformátornak és posztumusz a Magyar Kultúra Lovagja címet Károli Gáspár reformátornak.

A gálán a Felső-Tisza Völgye Információs Központ szervezésében hat tájegység, valamint a Vizsolyi Bibliakészítő Műhely és Élménymúzeum mutatkozik be és várhatóan 11 országból mintegy ötszáz vendég vesz részt az eseményen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×