eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Koldulnia kellett a színésznőnek

Koldulnia kellett a színésznőnek

"Maradjunk annyiban" címmel egy női hajléktalan sorsot mutat be Szalay Kriszta monodrámája. Az író-színésznő maga is napokat töltött az utcán, hajléktalanok között, hogy a túlélési stratégiáikat megismerje. A Centrál Színházban kedd este bemutatott darabról Szalay Kriszta beszélt az InfoRádióban.

„Hallottam egy interjút egy nagyon erőt adó, elképesztően energikus nővel, aki 26 éve túlél. Találkoztunk és úgy éreztem, a színpadon keresztül minél több emberhez el kell juttatni a történetét. Az élete által sokan fognak gyógyulni” - fogalmazott Szalay Kriszta.

Az író-színművész hozzátette,

amikor hívást érez, akár az utcára is kimegy,

hogy ne könyvből tudja meg, mit jár végig egy hajléktalanná vált ember az első napokban.

„Sokan el sem tudják mondani, hiszen káosz van az életükben, azért kerülnek az utcára.”

Koldulnia kellett a színésznőnek

Az utcán töltött első napján a színésznő megkérdezte egy hajléktalantól, hol van ételosztás. Miközben odavitte, sok információval is ellátta. Szalay Kriszta próbált munkát szerezni, megtapasztalta, ha valakinek nincs lakcíme, látszik rajta, hogy hajléktalan, képtelenség alkalmi munkát kapni.

„Hajléktalan és női szállókra sem jutottam be, mert betelt a létszám. Több nővel együtt maradtunk kint. WC-re nem jutottam be. Bár elhatároztam, hogy nem veszek el lehetőséget mások elől, azért koldulnom kellett.

Többórás program volt naponta, hogy eljussak egy olyan WC-re, ahova beengednek.”

A színművész az első éjszakán kocsiban, aztán család rábeszélésére otthon aludt.

„Első este nem jutottam be a szállóra, a második éjszaka ugyan lehettem volna melegben, de éppen tetűvizsgálat volt, én pedig parókában voltam, nem akartam lebuktatni magam. Éjszakánként aztán hazamentem és nappal folytattam a Szalay-menetet.”

Az előadásban folyamatos az interakció a nézőkkel, ők az otthonról hozott tárgyakkal rendezik be a színművész kunyhóját is.

„Ha nem merik, akkor úgy lakom. Megírtam egy másfél órás monodrámát, benne van az én tapasztalatom, az ihletet adó Lakatosné Jutka élete, szerintem csodálatos, nagyon bátor és okos látásmódja a világról.”

Az a fiatal hajléktalan, aki az utcán felkarolta a színésznőt, is szerepel az előadásban.

„Harmadik nap kiültem a Kálvin térre, odajött hozzám. Kiderült, hat éve él az utcán, munkát vagy kap, vagy nem, de cigányként blokkolva van, rá van írva a homlokára. Meglátogattam, mondtam, cserébe így tudok nekik munkát adni” - mondta Szalay Kriszta.

Az előadás végén vele és Lakatosné Jutkával is beszélgethetnek a nézők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×