eur:
394.37
usd:
365.29
bux:
65565.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A halálosan megfenyegetett afgán női zenekar is fellép a Világgazdasági Fórumon

Az első afgán női zenekar, a Zohra is fellép csütörtökön és pénteken a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF).

A Zohrában 35 zenész játszik, mind 13-20 év közöttiek. Sokan árvák és a legszegényebb körülmények közül származnak. Zene iránti szenvedélyük miatt hazájukban halálos fenyegetéseket kapnak, sokukat eltaszította a családja. "Néhány apa iskolába sem engedi a lányát, nemhogy zeneiskolába. Szerintük a nő a házba és a tűzhely mellé való" - mondta a Zohra alapítója, Ahmad Szarmaszt zenekutató.

Negina Spalvak, a zenekar karmestere az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy szülei nélkül sohasem járhatott volna zeneiskolába. "Nagymamám megfenyegette apámat, hogy kitagadja, ha továbbra is iskolába küld. Nagybátyám azt mondta, szégyent hozok a családra és megöl, ha megtalál" - idézte fel a karmester, akinek családja végül Kunar tartományból Kabulba költözött, hogy a most húszéves nő folytathassa tanulmányait.

A zenészek a Szarmaszt alapította Afgán Nemzeti Zenei Intézet (ANIM) hallgatói, a zenekar az afgán oktatási minisztérium felügyelete alatt működik. A Zohra tagjai a fórum zárókoncertjén a világ több ezer politikai, társadalmi és gazdasági vezetője előtt zenélnek. Ezzel a koncerttel indítják turnéjukat, amelynek keretében Svájcban és Németországban a helyi ifjúsági zenekarokkal együttműködve lépnek fel.

A Világgazdasági Fórum nonprofit alapítvány, amely a világ helyzetének javítása mellett kötelezte el magát, székhelye a Genf melletti Cologny. Legismertebb rendezvénye az évente megszervezett davosi találkozó, ahol a világ vezetői gyűlnek össze, hogy megvitassák a legégetőbb globális kérdéseket, a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Telt ház közelében a Portfolio Vállalati Energiamenedzsment konferenciája!

Óriási az érdeklődés a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment 2024 című konferenciája iránt, amelyen várhatóan Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára is részt vesz. Az egésznapos szakmai rendezvény teltház közelében jár, már csak néhány szabad hely van, így érdemes sietni a regisztrációval, amelyet itt tud megtenni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×