Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Réz András az egyik megosztó izéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kikopott a musical műfaja a filmekből, az életünkből; ezért nem sikerült a Kaliforniai álomnak meghódítania a közönség egészét - véli Réz András. Noha a filmesztéta szerint Damien Chazelle filmje iróniával kezeli a műfajt, és visszavett a glamúros, vagy ha úgy tetszik giccses elemekből is, a történetmesélés lassabb tempója miatt illeszkedik a musicalfilmek sorába.
Kaliforniai álom

Réz András az InfoRádióban úgy fogalmazott: „az egyik megosztó izé ebben a filmben az, hogy szomorkásan azt kell mondanom, hogy a musical mint műfaj kicsit kihullott az életünkből, megöregedett, leszoktunk róla. Ha valakinek levetítenénk egy klasszikus musicalt, amit nem látott annak idején, csendesen megvonná a vállát és lehet, hogy nem nagyon értené.”

A filmesztéta kiemelte, ennek a műfajnak az a sajátossága, hogy karriertörténeteket mesél el. A musicalek rendszerint a felemelkedés vágyáról szólnak, a hősök megteremtenek valamit, amire vágytak, de mint Réz András hozzátette, könnyen lehet, hogy a XXI. század nem igazán tud mit kezdeni ezekkel a modellekkel.

„A Kaliforniai álomnak az a különlegessége, hogy sokkal ironikusabban hozza vissza ezt a műfajt. Teljesen nyilvánvaló a nézőknek, hogy nem a klasszikus filmmusicalt fognak látni.

Az a nagy érdeme, hogy egy kicsit lejjebb is húzza, hiszen a musicalben mindig van egy kis glamúr, csillogás, giccs.”

A Kaliforniai álom rendezője, Damien Chazelle pontosan látta, hogy mai történetet kell elmesélnie, a kosztümök, a dalok, a helyszínek nem térhetnek vissza az ötvenes-hatvanas évek nagy musicaljeihez – mondta a filmesztéta. Réz András hozzátette, kérdés azonban, hogy egyáltalán filmmusicalnek kell-e ezt tekinteni vagy beáll azoknak a filmeknek sorába, amelyek a „showbizről”, a szórakoztatóiparról vagy magáról a filmről is szólnak.

„Ezek szinte kivétel nélkül sikeresek voltak az Oscar-periódusokban is, elég szép díjakat vittek el.”

Réz András kiemelte, a musicalnek van egy sajátos tempója, minden dal van egy önálló létezés, ami előre is viszi a történetet, de lehet, hogy a mai néző nem így hallgatja, csupán betétdalként. Így az lelassítja a történetet, elvesz valamit a mesemondás lendületéből – tette hozzá.

„Tökéletesen érthető, ha valaki ezt a nyelvet nem érti, nem szereti vagy csak távol áll tőle életkoránál, mozikultúrájánál fogva, és akkor azt mondja, lassú, tempótlan ez a film. Nem is vethetjük a szemére, hiszen a különféle filmműfajok nyelvét az ember az élete során tanulja, nem könyvből, hanem a moziban” - fogalmazott Réz András.