Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Széll Tamás: öt óra 35 percnyi konyhatitok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai döntő megnyerése után javában készül Széll Tamás és csapata a Bocuse d'Or szakácsverseny lyoni világdöntőjére. A tervezett két étel még titok, az viszont nem, hogy a dobogóra vágyik a magyar séf - mondta el az InfoRádiónak adott interjúban.

Hogyan készülnek a világdöntőre?

A magyar nagyon rutinos csapat, már mindannyian jártunk Lyonban, és a májusi, budapesti döntő sikere után mindenki teljesen eltökélt és kellő tapasztalattal bír. Minden lehetőségünk megvan arra, hogy szépen szerepeljünk. Az ételekről túl sokat nem árulhatok el, és nem is nagyon szeretnék, legyen ez meglepetés. Már nagyon közel van a verseny, csak hat hét van hátra, de ezeket az ételeket nem igazán szoktuk befejezni, hanem csak abbahagyni. Természetesen próbálunk a legtökéletesebb harmóniára törekedni, de nincs az az ötlet, ami ne jutna egy szakácsnak az eszébe, akár az utolsó pillanatban is.

Mekkora a bizonyítási vágy a magyar csapatban, különösen az európai döntő megnyerése után?

Egy évvel ezelőtt az álmaimban sem gondoltam, hogy meg tudjuk nyerni Budapesten az európai döntőt. Nem igazán érzek magamon és a csapaton nyomást. Sokkal szerencsésebb, ha úgy állunk oda versenyezni Lyonban, hogy túl sok vesztenivalónk nincsen, csak hozzuk a lehető legjobb formánk, és meglátjuk, mi fog történni.

Milyen munkamegosztásban dolgozik majd a magyar csapat?

Öt óra 35 perc alatt kell a két ételt a lehető legtökéletesebb pompájában elkészíteni. A legnagyobb kihívás, hogy ezt az öt óra 35 percet ugyanúgy sikerüljön prezentálni, mint a próbák során, és ne történjen semmi hiba. Mert akkor emelt fővel jöhetünk haza.

Ilyenkor másodpercre le van bontva, hogy ki mivel foglalkozik?

Ezt pontosan így kell elképzelni. Ezért is kell gyakorolni, hogy ezt az időt a lehető legnagyobb tartalommal tudjuk megtölteni.

Milyen vágyakkal vágnak neki a versenynek?

Nagyon szép álomnak gondolnám, ha sikerülne a dobogóra kerülni, mert ne feledjük el, hogy 24 ország résztvevői indulnak, az európai mezőnyhöz ugyanis 13 újabb ország csatlakozik, hiszen ez a világdöntő.

Mely nemzetek szakácsai lehetnek a legnagyobb konkurensek?

A franciák és a skandinávok, ők nagyon erősek ebben a műfajban, de komoly ellenfélnek tartom Amerikát és Japánt is.

Mit jelentene  egy dobogós helyezés  a magyar csapatnak és mit a magyar gasztronómiának?

A csapatnak az elképesztő felkészülés, munka és energia megtérülése lenne. Picit szomorúak is lennénk, ha nem sikerülne dobogóra állnunk, mert tényleg nagyon sok munkát fektettünk bele. Magyarország szempontjából pedig üzletet jelentene és adóbevételt, egy itteni siker nagyon jó reklám és üzenet lenne, hogy érdemes minket megnézni, a magyar borokat megkóstolni, a vendéglátóhelyeket meglátogatni. Nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak.