Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az életigenlésről is szól a Muzsikás együttes karácsonyi koncertje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mozgalmas évet zárt az immár több mint 40 éve játszó Muzsikás együttes. A 60 iskolai énekórán túl megjárták Londont, Kínát, az Egyesült Államokat és készülnek az éves karácsonyi koncertjükre, amely idén is a Művészetek Palotájában lesz. Hamar Dániel az InfoRádióban azt mondta: már több lemez anyaga is megérett bennük, elhatározás kérdése, hogy stúdióba vonuljanak.

Az idei év magyar szempontból egyrészt a Bartók Béla jubileumi emlékév, másrészt 1956 miatt volt fontos. A Muzsikás együttes külföldön igyekezett bemutatni a magyarokat.

„A magyar léleknek a tükre a magyar zene – ahogy Kodály Zoltán fogalmazott, a zenénkből kiviláglik, hogy mindig szembe merünk szállni a túlerővel, az elbukott szabadságharc után is fel tudunk állni. A betyárdaloktól kezdve a halottkísérőig, a duhajtól az egészen elvont, csodálatos énekig minden kicsit ezt tükrözte.”

A karácsonyi koncerten is ez a két témakör áll majd a középpontban, de mint Hamar Dániel elmondta, nem gyásszal, hanem újjászületéssel akarják befejezni.

„A hőseink gyásza után az életnek újra kell kezdődnie, a koncert második felének második része egy életigenlés, az örömről és arról a boldogságról szól, ami a mienk, magyaroké. Járjuk a világot, azt látjuk, hogy a magyarok sokkal vidámabbak, életrevalóbbak vagyunk, mint sokan mások, és ezt itthon nem is érezzük. A zenénkben és a költészetünkben azonban mindez tükröződik.”

A Muzsikás együttes alapító tagja elmondta, több lemeznyi anyag megérett már, el kell dönteni, hogy bevonuljanak a stúdióba és fölvegyék.

„Vannak elképzeléseink, hogy milyen lemezt akarunk fölvenni, és hogy mit kellene még. A kedves és meghatározó, sorsfordító dalainkon túl a gyógyító erejű zenékig. A zene, amit örököltünk beépíthető a mai életbe, minden zenei igényt kielégít és még gyógyításra is alkalmas. De, hogyan lehet ezt egy lemezbe foglalni, azon még gondolkozunk. Vagy többe...” - fogalmazott Hamar Dániel.