eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mitől függ, hogy fizetős vagy ingyenes a színházi ruhatár?

A színházak eldönthetik, hogy ingyenesen vagy fizetős rendszerben biztosítják a ruhatári szolgáltatást a vendégeknek, mivel az intézmények támogatása nem fedezi a színházak teljes költségvetését.

A fővárosi színházak saját hatáskörben dönthetik el, hogy milyen formában oldják meg a ruhatárak fenntartását és működtetését, illetve azt is, hogy külön díjszabással működtetik vagy beépítik a jegyárba – közölte a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztálya, miután hallgatóink azzal a kérdéssel fordultak hozzánk, hogy a fővárosi vagy állami fenntartási intézményekben, miért nem díjmentes vagy része a belépő árának a ruhatár használata.

A Városháza kiemelte, nincs olyan szabályozás, amely a színházak számára előírná, hogy milyen módon oldják meg a kabátok elhelyezését. Hozzátették: a gyakorlat – beleértve a Budapest területén működő nem önkormányzati fenntartású színházakat is – nagyon eltérő képet mutat a színházak különböző adottságainak megfelelően.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő színházak önálló gazdálkodással bíró, nonprofit gazdasági társaságként működnek, a részükre biztosított állami és önkormányzati támogatás nem fedezi teljesen az intézmények működtetési kiadásait, a hiányzó részt saját bevételből kell finanszírozniuk. A jegyárak és a különböző díjak - beleértve a ruhatárak használati díjak - meghatározása az érintett társaság feladata és hatásköre.

A színházak alapító okiratában foglaltak szerint az alapító kizárólagos hatáskörébe a társaság üzleti tervének jóváhagyása tartozik. Az üzleti tervben adnak számot a színházak az adott évi tervezett bevételeikről és kiadásaikról, amelyről a Főváros illetékes bizottságai alapján a Fővárosi Közgyűlés dönt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×