Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mitől függ, hogy fizetős vagy ingyenes a színházi ruhatár?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A színházak eldönthetik, hogy ingyenesen vagy fizetős rendszerben biztosítják a ruhatári szolgáltatást a vendégeknek, mivel az intézmények támogatása nem fedezi a színházak teljes költségvetését.

A fővárosi színházak saját hatáskörben dönthetik el, hogy milyen formában oldják meg a ruhatárak fenntartását és működtetését, illetve azt is, hogy külön díjszabással működtetik vagy beépítik a jegyárba – közölte a Fővárosi Önkormányzat Sajtóosztálya, miután hallgatóink azzal a kérdéssel fordultak hozzánk, hogy a fővárosi vagy állami fenntartási intézményekben, miért nem díjmentes vagy része a belépő árának a ruhatár használata.

A Városháza kiemelte, nincs olyan szabályozás, amely a színházak számára előírná, hogy milyen módon oldják meg a kabátok elhelyezését. Hozzátették: a gyakorlat – beleértve a Budapest területén működő nem önkormányzati fenntartású színházakat is – nagyon eltérő képet mutat a színházak különböző adottságainak megfelelően.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő színházak önálló gazdálkodással bíró, nonprofit gazdasági társaságként működnek, a részükre biztosított állami és önkormányzati támogatás nem fedezi teljesen az intézmények működtetési kiadásait, a hiányzó részt saját bevételből kell finanszírozniuk. A jegyárak és a különböző díjak - beleértve a ruhatárak használati díjak - meghatározása az érintett társaság feladata és hatásköre.

A színházak alapító okiratában foglaltak szerint az alapító kizárólagos hatáskörébe a társaság üzleti tervének jóváhagyása tartozik. Az üzleti tervben adnak számot a színházak az adott évi tervezett bevételeikről és kiadásaikról, amelyről a Főváros illetékes bizottságai alapján a Fővárosi Közgyűlés dönt.