eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Díjakat adtak át az MMA közgyűlésén

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban megtartotta évi második rendes közgyűlését.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a kulturális igazgatás és a Magyar Művészeti Akadémia közös célokkal végezte munkáját az elmúlt években, és így lesz ez a jövőben is. Kiemelte: hathatós bérfejlesztés lesz a kultúra területén is, táncművészeti életjáradékot kapnak a legalább 25 évet szolgáló művészek, és 2017-ben 10%-kal emelkedik az akadémikusi életjáradékok összege is. Több kulturális célú fejlesztés mellett teljeskörűen megújul az Operaház és a Budai Vigadó, valamint jelentős fejlesztésen esik át az Országos Széchényi Könyvtár és az Iparművészeti Múzeum is. A vidéki színházak fejlesztésére, épületeinek rendbehozatalára szintén nagy összegeket szán a kormány a közeljövőben – tette hozzá.

Köszöntőjében az államtitkár kitért az emlékezetpolitikára és a kitüntetéspolitikára is. Emlékeztetett: a Bartók-év, a Zrínyi-év, az I. világháborús emlékév, valamint az 1956-os emlékévre számottevő források jutottak, és ezeket az évfordulókat – többek között a Magyar Művészeti Akadémiának is köszönhetően – méltóképpen ünnepelhette meg az ország.

Beszélt arról is, hogy az Építészeti Múzeum gyűjteményes anyagának gondozása január 1-jével az MMA feladatkörébe kerül át.

A közgyűlésen Marosi Miklós építőművész, az MMA rendes tagja bemutatta a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyházának és próbacentrumának tervét.

Fekete György, az MMA elnöke örömét fejezte ki, hogy hamarosan átadják a budai Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének leendő otthona, továbbá kiemelte, hogy 2017. április 24-én megnyílik az MMA immár negyedik – iparművészeti és tervezőművészeti – Nemzeti Szalon tárlata a köztestület intézményében, a Műcsarnokban.

A közgyűlésen tagozati díjakat is átadtak. Alföldyné Dobozi Eszter költő a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Illyés Gyula-díját; Bántainé Sípos Éva zenetanár a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díját; Bárd Johanna grafikusművész a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti-díját; Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus Dr. Erdélyi Zsuzsanna-díj a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti-díját; Gyöngyössy Katalin színművész a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti-díját; Kelemen Károly festőművész, szobrászművész a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti-díját; Kilián István irodalomtörténész Cs. Szabó László-díj a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti-díját; Szilágyi Lenke fotóművész Szőts István-díj – a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti-díját és Szövényi István építész – Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti-díját kapta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×