eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sokkolt sokakat Bob Dylan irodalmi Nobel-díja

Bár Sara Danius, a Svéd Akadémia főtitkára szerint "nagy egységgel" ítélték Bob Dylan amerikai költőnek, dalszerzőnek, énekesnek az irodalmi Nobel-díjat, az irodalmi világból érkezett reakciók korántsem egyhangúak: egyesek "szuper választásnak", mások "sokkolónak" minősítették a rendhagyó döntést.

Gordon Ball angol professzor, aki 1996 óta 15 éven keresztül folyamatosan jelölte az amerikai költőt, dalszerzőt az irodalmi Nobel-díjra, igazolva érzi kitartását. "Hihetetlen, hogy ez végre megtörtént. Az emberek úgy vélték, hogy őrült vagyok, nem állok be a sorba, amikor azt javaslom, hogy Bob Dylant egy ilyen díjjal kell kitüntetni" - hangsúlyozta az AP amerikai hírügynökségnek az amerikai irodalomra és a beatnemzedékre szakosodott egyetemi tanár, aki Washingtonban és a clevelandi Lee Egyetemen tanít.

Megjegyezte, hogy a Nobel-bizottság is felhívta a figyelmet a műfaj széles palettájára, köztük az ugyancsak irodalmi Nobel-díjas Winston Churchill szónoki művészetére, illetve arra a meggyőző érvre, hogy Dylan jó hatással volt a világra. "Olyan dalaival, mint a polgárjogi mozgalom himnuszának tartott Blowin' in the Wind Dylan nem mindennaposat alkotott. Úgy érzem, hogy jobbá tette a világot" - hangsúlyozta Gordon Ball.

Salman Rushdie indiai-brit író, akit már számtalanszor jelöltek irodalmi Nobel-díjra, "szuper választásnak" nevezte Twitter-üzenetében a döntést. "Orfeusztól Faizig a dalok és a költészet mindig szorosan összekapcsolódtak. Dylan briliáns örököse ennek a bárdi hagyománynak" - írta. (Faiz Ahmad Faiz (1911-1984) urdu nyelven író, pakisztáni forradalmár költő volt, akit négyszer jelöltek irodalmi Nobel-díjra.)

Per Wästberg svéd író, a Svéd Akadémia tagja "valószínűleg a legnagyobb ma élő költőnek" nevezte Dylant. A kérdésre, hogy a díjazottak hagyományos stockholmi előadásán a Nobel-díj átvétele előtt vajon Dylan koncertet ad-e, azt válaszolta: nagyon reméli.

"Dylan úgy egyesítette a modern amerikai zenei hagyományokat és a magas irodalmi kultúrát egy új művészeti formává, mint senki más: Ovidiuszt a blueszal, Shakespeare-t a gospellel. Ezért nagy tévedés lenne azt hinnünk, hogy csak a szövegei minőségéért tüntetik ki. A szöveg, a zene és a performansz egységet alkotó hármasáért" - hangoztatta Heinrich Detering, Dylan biográfusa, a Göttingeni Egyetem munkatársa a dpa hírügynökségnek.

Mircea Cartarescu, a legsikeresebb kortárs román író, aki román nyelvre fordította és 2010-ben kötetben jelentette meg Bob Dylan dalszövegeit, fanyalogva fogadta és "sokkolónak" nevezte a dalszerző kitüntetésének hírét.

"Senki sem vonja kétségbe Dylan zenei tehetségét, költészetének értékét - én fordítottam is őt - de annyira sajnálom az igazi írókat, Adonist, Ngugit, DeLillót, és még két-három másikat, akiknek szinte a zsebükben volt a díj! Hogy a fenébe érezhetik ők most magukat? És annyira sajnálom azokat a nagy írókat, mestereimet és kedvenceimet, Pynchont, Lobo Antunest, Ámosz Ozt, John Ashberyt, Vila-Matast, akik megöregednek, miközben sorban állnak... Jól kibabrált velünk ezúttal a Nobel-bizottság!" - írta Facebook-bejegyzésében a román szerző.

"Ha Bob Dylan irodalmi Nobel-díjat kaphat, akkor Stephen Kinget fel kellene venni a Rock and Roll Dicsőségcsarnokának (Rock and Roll Hall of Fame) legendái közé" - írta a Twitteren Jason Pinter amerikai krimiíró.

Hasonlóan reagált Twitter-üzenetében Irvine Welsh skót regényíró. Mint írta, ő maga is Dylan-rajongó, de ez "szenilis, makogó hippik rosszul fogant nosztalgiadíja", és azt tudakolta, hogy Don DeLillo amerikai írót beiktatták-e a Rock and Roll Dicsőségcsarnokába.

Pierre Michon francia író arról elmélkedett, hogy ha Bob Dylannek odaítélték az irodalmi Nobel-díjat, akkor Murakami Haruki japán író elnyerhetné a Aranylabdát.

Bob Dylan költő voltát már régebben is többen megkérdőjelezték. Több hírügynökség is idézi Norman Mailer amerikai írót, aki egyszer azt mondta: "ha Dylan költő, akkor én kosárlabda-játékos vagyok.

A Nobel-bizottság egyelőre csak Bob Dylan szóvivőjét érte el Los Angelesben helyi idő szerint csütörtök hajnalban. Elliot Mintz azonban nem kommentálta a döntést, csupán annyit közölt, hogy Dylan csütörtök este koncertet ad Las Vegasban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×