Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Utcatárlat Veszprémben, múzeumi rejtélyek Balatonfüreden

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A múzeum eddig rejtve őrzött alkotásait lehet megnézni Veszprém főutcáján, a rejtélyek nyomába eredve játékos foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők Balatonfüreden a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében - tudatták a programsorozat szervezői.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, hogy a város forgalmas főutcáján jelennek meg az utcatárlat kisplasztikái, köztük Amerigo Tot, Raffay Béla és Halmos Ferenc alkotásai, miközben a múzeum munkatársai foglalkozással várják az érdeklődőket október 8-án. Hozzátette: a szovjet diktatúra hatását és mindennapjait bemutató kiállítás nyílik a múzeumban jövő pénteken Kérdések? és Válaszok! címmel az 1956-os Pesti Srác Alapítvány gondozásában lévő plakátokból.

A múzeum tanulmányi raktárában ingyenes tárlatvezetés lesz - közölte S. Perémi Ágota, hozzátéve, hogy portrék, csatajelenetek, Nagy Sándor szecessziós hangulatú pasztellképei mellett kortárs Veszprém megyei alkotók munkái is láthatók majd október 18-án.

Az őszi szünetben háromnapos táborba várják a gyermekeket, akik tárlatvezetés és játékos foglalkozások keretében ismerkedhetnek a képzőművészettel - fűzte hozzá.

A gasztronómia éve programsorozathoz kapcsolódva a Laczkó Dezső Múzeum egy korokon és társadalmi osztályokon átívelő időszaki kiállítást nyit november 3-án. Az egyik teremben az ételkészítés alapanyagai láthatók majd a tartósítási módszerektől kezdve a klasszikus feldolgozás területéig, a másik teremben az étkezési szokások, az asztali kultúra világába csöppen a látogató - fogalmazott S. Perémi Ágota. November közepén a veszprémi intézmény a pécsi Janus Pannonius Múzeum Victor Vasarely Múzeumának anyagából rendez tárlatot, a kiállításon az op-art művésznek csaknem 50 alkotása lesz látható - mondta S. Perémi Ágota.

Balatonfüred is csatlakozik a múzeumok őszi fesztiválja programsorozathoz - tájékoztatott a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kositzky Anett elmondta, hogy a látogatók színes pöttyökkel rajzolhatják újra Rippl-Rónai József Piknik a Római Villa kertjében című művének felnagyított másolatát október 12. és 16. között a Vaszary Galéria kertjében.

Az érdeklődőket izgalmas feladványok is várják: például egy elcsent gyöngysor nyomába eredhetnek a látogatók, akik képről-képre haladva, egy számzáras bőröndig eljutva fejthetik meg a titkot október utolsó szombatján - közölte az ügyvezető. Ugyanezen a napon szerepjátékkal és logikai feladványokkal leplezhetnek le a látogatók egy elképzelt bűntényt, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges - fűzte hozzá.

A kiállítótérben és a környezetében lévő művészeti alkotások, képek, festmények, berendezési tárgyak stílusához illeszkedő, 19. és 20. századi történetek, életképek elevenednek meg a Vaszary Galériában, valamint a reformkorhoz kapcsolódó ügyességi és szellemi feladatokat kapnak a vállalkozó kedvűek Az arany ember című mű alapján a Jókai Mór Emlékházban ugyancsak október utolsó szombatján - közölte Kositzky Anett.