Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szélsőséges és izgalmas az Óbudai Danubia Zenekar új évada

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az 56-os forradalomról és Johann Sebastian Bachról is koncertsorozattal emlékezik meg az őszi évadában az Óbudai Danubia Zenekar. A Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben rendezett programokról az együttes művészeti vezetője beszélt az InfoRádióban.

„Mit jelent számunkra a szabadság és hogyan fogalmazódhat ez meg a művészet nyelvén? Nem véletlen a témaválasztás, hiszen az ország most fogja ünnepelni az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóját. Mi a magunk módszereivel keressük, hogy mit jelent az egyén szabadsága, az első koncerten, vagy a nép szabadsága, az 56-os emlékkoncerünkön, vagy a művészet szabadsága, a második októberi koncertünkön, amit Nino Rotta unokaöccse, Marcello Rotta fog vezényelni” - mondta Hámori Máté.

Az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője hozzátette, a művek is igyekeznek változatos utat bejárni, az első koncerten egy hagyományosnak mondható Mozart zongoraverseny mellett egy fantasztikus Brahms-szerenádot játszanak, majd Marcello Rotta karmesteri pálcája alatt egy filmzene is megszólal Nino Rottától.

„A karácsonyi koncerten, december 21-én a Budapest Jazz Orchestrával lépünk fel és Duke Ellington Diótörő átiratát játsszuk. Igyekszünk nagyon szélsőségesek és izgalmasak lenni műfajilag is” - hangsúlyozta Hámori Máté.

A művészeti vezető azt is elmondta, hogy a koncerteket egy híres magyar költő verse köré csoportosította, amelyet egy ismert magyar színész szaval el.

„Így a Zeneakadémia kicsit visszatér a századeleji funkciójába, ami a zenélésen túl jellemezte: irodalmi központ is volt. Ezen a színpadon Móricz Zsigmond és Babits Mihály is gyakran megfordult” - mondta Hámori Máté.

Az Óbudai Danubia Zenekar Budapest Music Centerben rendezett Bach-bérlete a nagy szerzők már hagyományos koncertsorozatának következő része.

„A három koncertnek is van címe, Atya az első, Fiúk a második és Szentlélek a harmadik. Az elsőben megpróbáljuk megfogni azt a hihetetlen életművet abból a szempontból, hogy milyen hatást gyakorolt az utókorra. A Fiúk koncert a Bach-fiúkat is előtérbe hozza, kevésbé ismert zeneszerzőket is igyekszünk bemutatni egy-egy mű erejéig. A Szentlélek koncert pedig Bach legfontosabb műfajából, a kantátából mutatja be talán a legkiválóbbat, méghozzá férfi szoprán előadásában. Igyekszünk itt is sokfélék lenni, egy-egy kortárs művet is bevontunk, hogy hidat építsünk a múlt nagy zeneszerzői és a jelen zenei törekvései közé” - hangsúlyozta Hámori Máté.